selamat datang

~~~Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....~~~

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

mimpi bertemu allahyarham suami

Bila aku nak tulis pasal arwah suami, aku sedih....... bila aku rasa sedih je aku nak tulis kat sini...... so camnerlah blog aku ni nak hapdet. susah aku nak abiskan satu2 cerita. walaupun hari ni aku agak sentimental jugak tapi sedaya usaha aku nak cite kat sini supaya satu hari nanti anak2 bole tahu betapa lah perasaan mama mereka nih bila kehilangan orang yang tersayang.

mengimbas kembali detik sukar yang aku alami 8 bulan yang lalu. bila nak imbas rasa sebak lah pulak.... sensetip betul lah aku ni. pada 31 Disember 2007. kalau nak cite saat yg perit tu tak lak kena ngan post aku hari ni. lain kali bila ada masa aku akan hapdet lagi psl saat tu. yang penting kat sini pada tarikh tersebut orang yang paling aku sayang (asben) didunia ini telah kembali ke rahmatullah. allah yang lebih sayangkan dia daripada kasih sayang aku sebenarnya.

MIMPI DARI SEORANG AYAH MERTUA .....

sejak asben tak de mak ngan ayah serta adik ipar n keluarga temankan aku kat umah. seminggu lepas kematian suami. pada suatu pagi lebih kurang jam 4.00 pg ayah bangun dan menagis teresak2. aku tanya ayah nape. ayah tak cite sampailah pagi tu ayah bagitau dia mimpikan arwah suami. dalam mimpi ayah ngan arwah kat kedai makan ayah. sambil arwah buatkan ayah kopi. pastu arwah tanya ayah pasal surau yang org kampung nak buat dekat ngan kedai makan ayah. lepas tu ayah terjaga dan terus menangis sepuas2nya. aku rasa masa tu perasaan ayah macam perasaan aku..... masih rasakan bahawa arwah suami masih hidup masih didunia ini. ini yang malas aku nak cite nih. airmata aku jenis yang emotional. tak leh tersentuh laju je dia turun. susah tul nak kawal perasaan sendiri. lepas mimpi tu aku ngan ayah balik kampung ... jumpa ngan orang surau n buat apa yang patut.


MIMPI DARI SEORANG ADIK

adik arwah yang bongsu....(perempuan) memang rapat ngan arwah dan aku. dia ngan asben dan anak dia tido di rumah aku dekat sebulan gaklah lepas arwah tak de. sebab nak temankan aku. tu yang aku sayang sangat kat dia tu. mimpi dia aku dah lupaaaaaaaaaaa daaaaaaaa. nanti lah tanya balik. kadang2 hilang ingatan sekejap aku ni. banyak makan yang tak tentu nih. lagipun hari ni kenyang sangat makanan sedap2 tgh tadi.

MIMPI DARI SEORANG KELUARGA

mak long (kakak kepada kak long- kakak ipar aku-isteri kpd abang arwah suami). tapi kadang2 aku tanya gak nape pulak aku panggil mak long. hisy conpius gak. mak long tak dpt dtg masa pengebumian jenazah yang dibuat dengan begitu sempurna sekali. syukur padaMU ya ALLAH melancarkan perjalanan tersebut. Upacara pengebumian jenazah diuruskan sepenuhnya oleh pihak tentera. sebab aku call laksamana Musa masa arwah disahkan tak de sebagaimana pesan arwah. masa call tu menangis jgn cakaplah sampai tak kuar perkataan sib baik nurse tu tolong cakapkan. alhamdulillah berjalan dengan penuh adat istiadat ketenteraan. kalau dia masih ada dan lihat mesti dia bangga jadi tentera. tima kasih pada pihak kem.pertahanan. tu jugak yg selalu dia cakap ngan aku. dia ni hak kerajaan. kadang nak jumpa pun susah. kena dahulukan hal kerajaan dari aku. tapi aku ni pandai berdikari so okeylah.

dah simpang jauh lah pulak. balik cite pasal mimpi... masa aku gi umah mak long dia cite ngan aku dia termimpikan fahmi (arwah). dalam mimpi tu arwah dtg dekat ngan mak long dengan wajah yang bercahaya. arwah senyum ngan mak long pastu terus pergi.. tu je lah cite mak long.

MIMPI DARI SEORANG ISTERI

mimpi aku yang pertama aku dah lupa bila. masa mimpi tu aku tido. memanglah mimpi orang tido kan. he he he. dalam mimpi aku baring kat atas katil. pastu arwah datang usap kepala aku n cakap dia kesian kat aku. aku nangis dalam mimpi tu. bila bangun basah bantal. arwah selalu cakap dia kesian kat aku sebab aku dah ler keje pastu dia pulak selalu tak de dekat ngan aku pastu pulak aku kena jaga anak2 dan at same time aku study pulak. aku pulak selalu cakap kat arwah aku tak kisah semua tu sebab aku kan sayangkan dia.

mimpi kedua aku masa pagi nisfu syaaban. hari yang mulia. aku tetido lepas solat subuh ngan kain smbhyg kat atas sejadah. malam tu buat program mendktkan diri ngan ALLAH. masa tu aku mimpi dia datang n jumpa aku pastu aku rasa satu kerinduaaaaaaaan yang amat sangaaaaaaaaaaat sampai aku menangis. aku panggil dia sebab tak nak dia pergiiiiii. aku nangis teresak2 camner aku tengok ayah aku nangis masa mimpikan arwah.

kasih sayang manusia tidak kemana2. walau menggunung kasih sayang kita. hak allah terpaksa kita lepaskan. aku sayang sangat pada arwah sebab dia suami yang sangat baik. tak terucap dengan perkataan. jadi untuk tunjukkan bahawa aku masih menyayangi arwah pagi2 aku mesti baca yasin tuk sedekahkan kat arwah. rutin sampai je opis aku ambik air pastu baca yasin. air tu aku minum supaya allah bagi aku kekuatan tuk teruskan hidup tanpa suamiku.

ada satu post yang membuatkan aku kuat tuk semua ni bila satu hari aku terbaca pasal perkara ni.

semua ni pinjaman dari allah .... jadi mengapa hati aku terasa berat bila pinjaman itu diminta kembali oleh penciptaNYA dan ketika diminta kembali ku sebut itu musibah, ujian ,petaka untuk gambarkan bahawa aku derita.... tu yang buat aku kuat.

2 comments:

lupakanje said...

la.....sedey lagi...
Tunggu la setahun dua lagi, baru cerita. Ni baru nk cerita dah nangis...tapi catitlah kat diari ke...kt memana ke tiap kali mimpi..sok sok ..bila jiwa dah tenang, dah boleh terima keadaan.. baru cerita, agar jadik kekuatan pulak pada orang lain. Smua orang akan merasa kehilangan orang yang mereka sayang..samada hilang hidup ataupun hilang mati..kecuali mereka sendiri yang pergi dahulu...
Mimpi kekadang mbyangkan keadaan arwah di alam barzakh...tapi kekdg mimpi hanya mainan tidur. Acik salu mimpi merapu...(kira bukan mimpi yang blh pakai punya...hehe..)

Anonymous said...

salam...
takziah sy ucapkan tuk awk sekeluarga..mmg kasih sayang kte(manusia)xdpt dibndingkan dgn kasih sygNya..prjalanan hidup awk n sy di dunia ni lbh kurang sme...cuma bezanya awk mp cahaya mata semasa brsama arwah...wpun arwah da xde tp smngat awk n cnta awk kt arwah still sgar hidup dlm jiwa ank2 awk..awk lbh bruntung dr sy...sy xdkurniakan chya mata..yela..seawal 2 bulan kami kahwin dia pergi tgglkn sy wat selama2nya..hnya gmbr dia je jd pngubat rndu...da 2 thun lbh dia pegi tgglkan sy...setahun sy idup cm xde mtlamat..sy rse seolah2 xde gne sy idup lg..tp sy still brsyukur sb keluarga sy ade ngn sy...alhmdulillah..hidup sy kmbali tenang wpun byk dugaan..cuma psn sy awk truskn smgat awk demi ank2 awk..insyAllah pasti ade sinar yg mnnanti....maafla....pnjng sgt komen sy..hehehehehe

Tuesday, August 19, 2008

mimpi bertemu allahyarham suami

Bila aku nak tulis pasal arwah suami, aku sedih....... bila aku rasa sedih je aku nak tulis kat sini...... so camnerlah blog aku ni nak hapdet. susah aku nak abiskan satu2 cerita. walaupun hari ni aku agak sentimental jugak tapi sedaya usaha aku nak cite kat sini supaya satu hari nanti anak2 bole tahu betapa lah perasaan mama mereka nih bila kehilangan orang yang tersayang.

mengimbas kembali detik sukar yang aku alami 8 bulan yang lalu. bila nak imbas rasa sebak lah pulak.... sensetip betul lah aku ni. pada 31 Disember 2007. kalau nak cite saat yg perit tu tak lak kena ngan post aku hari ni. lain kali bila ada masa aku akan hapdet lagi psl saat tu. yang penting kat sini pada tarikh tersebut orang yang paling aku sayang (asben) didunia ini telah kembali ke rahmatullah. allah yang lebih sayangkan dia daripada kasih sayang aku sebenarnya.

MIMPI DARI SEORANG AYAH MERTUA .....

sejak asben tak de mak ngan ayah serta adik ipar n keluarga temankan aku kat umah. seminggu lepas kematian suami. pada suatu pagi lebih kurang jam 4.00 pg ayah bangun dan menagis teresak2. aku tanya ayah nape. ayah tak cite sampailah pagi tu ayah bagitau dia mimpikan arwah suami. dalam mimpi ayah ngan arwah kat kedai makan ayah. sambil arwah buatkan ayah kopi. pastu arwah tanya ayah pasal surau yang org kampung nak buat dekat ngan kedai makan ayah. lepas tu ayah terjaga dan terus menangis sepuas2nya. aku rasa masa tu perasaan ayah macam perasaan aku..... masih rasakan bahawa arwah suami masih hidup masih didunia ini. ini yang malas aku nak cite nih. airmata aku jenis yang emotional. tak leh tersentuh laju je dia turun. susah tul nak kawal perasaan sendiri. lepas mimpi tu aku ngan ayah balik kampung ... jumpa ngan orang surau n buat apa yang patut.


MIMPI DARI SEORANG ADIK

adik arwah yang bongsu....(perempuan) memang rapat ngan arwah dan aku. dia ngan asben dan anak dia tido di rumah aku dekat sebulan gaklah lepas arwah tak de. sebab nak temankan aku. tu yang aku sayang sangat kat dia tu. mimpi dia aku dah lupaaaaaaaaaaa daaaaaaaa. nanti lah tanya balik. kadang2 hilang ingatan sekejap aku ni. banyak makan yang tak tentu nih. lagipun hari ni kenyang sangat makanan sedap2 tgh tadi.

MIMPI DARI SEORANG KELUARGA

mak long (kakak kepada kak long- kakak ipar aku-isteri kpd abang arwah suami). tapi kadang2 aku tanya gak nape pulak aku panggil mak long. hisy conpius gak. mak long tak dpt dtg masa pengebumian jenazah yang dibuat dengan begitu sempurna sekali. syukur padaMU ya ALLAH melancarkan perjalanan tersebut. Upacara pengebumian jenazah diuruskan sepenuhnya oleh pihak tentera. sebab aku call laksamana Musa masa arwah disahkan tak de sebagaimana pesan arwah. masa call tu menangis jgn cakaplah sampai tak kuar perkataan sib baik nurse tu tolong cakapkan. alhamdulillah berjalan dengan penuh adat istiadat ketenteraan. kalau dia masih ada dan lihat mesti dia bangga jadi tentera. tima kasih pada pihak kem.pertahanan. tu jugak yg selalu dia cakap ngan aku. dia ni hak kerajaan. kadang nak jumpa pun susah. kena dahulukan hal kerajaan dari aku. tapi aku ni pandai berdikari so okeylah.

dah simpang jauh lah pulak. balik cite pasal mimpi... masa aku gi umah mak long dia cite ngan aku dia termimpikan fahmi (arwah). dalam mimpi tu arwah dtg dekat ngan mak long dengan wajah yang bercahaya. arwah senyum ngan mak long pastu terus pergi.. tu je lah cite mak long.

MIMPI DARI SEORANG ISTERI

mimpi aku yang pertama aku dah lupa bila. masa mimpi tu aku tido. memanglah mimpi orang tido kan. he he he. dalam mimpi aku baring kat atas katil. pastu arwah datang usap kepala aku n cakap dia kesian kat aku. aku nangis dalam mimpi tu. bila bangun basah bantal. arwah selalu cakap dia kesian kat aku sebab aku dah ler keje pastu dia pulak selalu tak de dekat ngan aku pastu pulak aku kena jaga anak2 dan at same time aku study pulak. aku pulak selalu cakap kat arwah aku tak kisah semua tu sebab aku kan sayangkan dia.

mimpi kedua aku masa pagi nisfu syaaban. hari yang mulia. aku tetido lepas solat subuh ngan kain smbhyg kat atas sejadah. malam tu buat program mendktkan diri ngan ALLAH. masa tu aku mimpi dia datang n jumpa aku pastu aku rasa satu kerinduaaaaaaaan yang amat sangaaaaaaaaaaat sampai aku menangis. aku panggil dia sebab tak nak dia pergiiiiii. aku nangis teresak2 camner aku tengok ayah aku nangis masa mimpikan arwah.

kasih sayang manusia tidak kemana2. walau menggunung kasih sayang kita. hak allah terpaksa kita lepaskan. aku sayang sangat pada arwah sebab dia suami yang sangat baik. tak terucap dengan perkataan. jadi untuk tunjukkan bahawa aku masih menyayangi arwah pagi2 aku mesti baca yasin tuk sedekahkan kat arwah. rutin sampai je opis aku ambik air pastu baca yasin. air tu aku minum supaya allah bagi aku kekuatan tuk teruskan hidup tanpa suamiku.

ada satu post yang membuatkan aku kuat tuk semua ni bila satu hari aku terbaca pasal perkara ni.

semua ni pinjaman dari allah .... jadi mengapa hati aku terasa berat bila pinjaman itu diminta kembali oleh penciptaNYA dan ketika diminta kembali ku sebut itu musibah, ujian ,petaka untuk gambarkan bahawa aku derita.... tu yang buat aku kuat.

2 comments:

lupakanje said...

la.....sedey lagi...
Tunggu la setahun dua lagi, baru cerita. Ni baru nk cerita dah nangis...tapi catitlah kat diari ke...kt memana ke tiap kali mimpi..sok sok ..bila jiwa dah tenang, dah boleh terima keadaan.. baru cerita, agar jadik kekuatan pulak pada orang lain. Smua orang akan merasa kehilangan orang yang mereka sayang..samada hilang hidup ataupun hilang mati..kecuali mereka sendiri yang pergi dahulu...
Mimpi kekadang mbyangkan keadaan arwah di alam barzakh...tapi kekdg mimpi hanya mainan tidur. Acik salu mimpi merapu...(kira bukan mimpi yang blh pakai punya...hehe..)

Anonymous said...

salam...
takziah sy ucapkan tuk awk sekeluarga..mmg kasih sayang kte(manusia)xdpt dibndingkan dgn kasih sygNya..prjalanan hidup awk n sy di dunia ni lbh kurang sme...cuma bezanya awk mp cahaya mata semasa brsama arwah...wpun arwah da xde tp smngat awk n cnta awk kt arwah still sgar hidup dlm jiwa ank2 awk..awk lbh bruntung dr sy...sy xdkurniakan chya mata..yela..seawal 2 bulan kami kahwin dia pergi tgglkn sy wat selama2nya..hnya gmbr dia je jd pngubat rndu...da 2 thun lbh dia pegi tgglkan sy...setahun sy idup cm xde mtlamat..sy rse seolah2 xde gne sy idup lg..tp sy still brsyukur sb keluarga sy ade ngn sy...alhmdulillah..hidup sy kmbali tenang wpun byk dugaan..cuma psn sy awk truskn smgat awk demi ank2 awk..insyAllah pasti ade sinar yg mnnanti....maafla....pnjng sgt komen sy..hehehehehe