JOM MENABUNG UNTUK YG TERSAYANG

selamat datang

~~~Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....~~~

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

Tuesday, December 30, 2008

siri 8 : zuriat penyambung warisan

this n3 adalah 3rd last for this siri......


dalam masa aku mengandungkan anak sulung, memang selalu aku ditinggal-tinggalkan. tapi aku tetap bersyukur sebab wlpun abang navy tapi tak naik kapal. masa bujang dah jenuh dia dok kat kapal. so aku tak de lah kena tinggal sampai berbulan2. tingat arwah mak mertua cite, dulu arwah bapa mertua navy jugak, mak selalu kena tinggal berbulan2 lamanya. masa mak mengandung dan lahirkan abang, bapa mertua kat mekah, hantar surat je bagitau nak letak nama anak SHAHFAME. bila bapa mertua balik abang dah berbulan2. agaknya semangat mak yang ada kat dalam diri aku sekrg ni.


tanggal 07.08.2002 aku melahirkan seorang puteri yang comey kat HKL dan diberi nama NUR SYAMIELA FARHANA BINTI SHAHFAME........ ingat lagi pagi tu aku gi opis macam biasa, kebetulan opis akan berpindah ke putrajaya, so kami kena packing barang tuk dibawa. pagi tu rasa macam sakit perut je. asyik ulang ke toilet. kakak2 kat opis soh aku gi hosp. sebab kata dorang dah nak sampai masa tu. tapi aku berkeras jugak nak siapkan packing barang2 aku. lagipun due lagi 2 minggu. lepas siap semua keje aku call abang bagitau. abang terus datang. kalau ikut fikiran aku balik umah je dulu rehat2 tapi kakak2 kat opis berkeras soh abang bawa terus gi HKL.................


so pegilah kami berdua. he he naik motor lagi masa tu. sampai je kat spital, doktor cakap dah bukak 3cm n kena masuk wad. aik camner tu tak sakit pun. barang2 pun kat umah lagi. aku pun dimasukkan ke wad, abang balik umah ambik barang2. tak lama lepas tu doktor check lagi, n doktor cakap dah bukak n tak lama lagi bersalin, so doktor pecahkan air ketuban n sorong ke bilik bersalin. alhamdulillah petangnyer aku selamat melahirkan. experience bersalin sulong tu tak de lah sangat sebab sakit sikit je. alhamdulillah allah mudahkan urusan. sepanjang mengandung aku tak de alami alahan, morning sickness tu biasa lah, tapi tak de lah pulak mengidam2 dan lemah2. n aku berpantang n cuti bersalin dihabiskan kat kampung.


balik je dari cuti bersalin opis dah pindah putrajaya. ooo jauh gak dari keramat nak gi opis. so nak uruskan anak lagi. alhamdulillah ada sorang kakak kat tingkat 5 jaga si kakak. training and games menembak abang masih seperti biasa. aku pulak nak teruskan niat nak sambung study. mula2 kawin aku dah cakap ngan abang aku nak teruskan study, abang kata ok tapi kalau boleh biar ada baby dulu. so lepas bersalin aku intai2 tawaran u. lepas bersalin gak aku blajar memandu. biarpun keta kami hanya dapat dikeluarkan sebelum raya puasa tahun 2002.


beberapa bulan selepas kehadiran si kakak, abang bagitau dia terpilih untuk full time training under msn (majlis sukan negara). he still navy people tapi skop keje dah lain. aku tumpang gembira. tapi sedih jugak sebab kata abang tempat training tu hanya di langkawi. bercampur aduk gembira dan sedih. kalau abang pergi maknanya aku kena tinggal ngan anak kat KL. camner aku nak handle. kena tinggal seminggu pun aku tak mampu nak tahan, ini kan sebulan sekali je abang balik.

tapi demi menunaikan impian abang nak jadi shooters aku terpaksa merelakan. sebab aku juga ada impian sendiri nak further study. so kami sama2 ambik kata sepakat. dari kuarters navy aku pindah ke rumah mak mertua. abang risau kalau tinggal aku dan anak je kat umah tu. tingat lagi sblm abang gi langkawi, siap training aku hari2 bawa keta dari keramat ke putrajaya. nak tengok sejauh mana isteri tersayang ni drive. yang sebenornya dia risau. aku baru je dapat lesen, abis je bersalin terus berlajar memandu. pulak tu nak bawa keta baru, pulak tu bawa keta dlm KL yang penuh dgn sesaknya. heee gabra tau, masa lalu kat tol sungai besi, bukak tingkat nak ambik resit aku bagi duit, terlupa pulak tutup tingkat pastu dr kanan masuk ke kiri pakai redah je. abang kat sebelah pun risau tgk cara aku drive. tapi sekrg ni dah jemu lah drive. kalau bole nak dok sebelah je, tapi tak de orang nak drive. cepatlah anak2 besar. tapi bila dorang dah besar, aku pun dah makin tue kan.

bila tahun baru je, mesti ingat umur makin tambah kan. kata si kakak masa tok wan dia cakap mama kakak dah tua. kakak balas, eeeee mama muda lagi lah, mama tak sampai 30 lagi, mama baru 29. hee tahun 2009 aku pun dah ada angka 3. apa ada pada usia kalau amalan sedikit je.

SALAM MAAL HIJRAH 1430. semoga keimanan kita bertambah.

2 comments:

Ayu said...

Salam..
Lyn, nampaknya akak dengan Lyn sama beristerikan navy people.. and in fact akak kerja di Mindef juga..
Hubby akak di Lumut...
akak sedey bila tau Lyn berseorangan sekarang..
moga Lyn tabah menghadapi dugaan ni..

Salam Maal Hijrah dan Salam Perkenalan

lyn said...

salam kak ayu

salam perkenalan tuk kak ayu yang baik hati. best kan keje kat mindef. dulu masa lyn kat treasury selalu gak keje ngan mindef ni. kirim salam kat keluarga

Tuesday, December 30, 2008

siri 8 : zuriat penyambung warisan

this n3 adalah 3rd last for this siri......


dalam masa aku mengandungkan anak sulung, memang selalu aku ditinggal-tinggalkan. tapi aku tetap bersyukur sebab wlpun abang navy tapi tak naik kapal. masa bujang dah jenuh dia dok kat kapal. so aku tak de lah kena tinggal sampai berbulan2. tingat arwah mak mertua cite, dulu arwah bapa mertua navy jugak, mak selalu kena tinggal berbulan2 lamanya. masa mak mengandung dan lahirkan abang, bapa mertua kat mekah, hantar surat je bagitau nak letak nama anak SHAHFAME. bila bapa mertua balik abang dah berbulan2. agaknya semangat mak yang ada kat dalam diri aku sekrg ni.


tanggal 07.08.2002 aku melahirkan seorang puteri yang comey kat HKL dan diberi nama NUR SYAMIELA FARHANA BINTI SHAHFAME........ ingat lagi pagi tu aku gi opis macam biasa, kebetulan opis akan berpindah ke putrajaya, so kami kena packing barang tuk dibawa. pagi tu rasa macam sakit perut je. asyik ulang ke toilet. kakak2 kat opis soh aku gi hosp. sebab kata dorang dah nak sampai masa tu. tapi aku berkeras jugak nak siapkan packing barang2 aku. lagipun due lagi 2 minggu. lepas siap semua keje aku call abang bagitau. abang terus datang. kalau ikut fikiran aku balik umah je dulu rehat2 tapi kakak2 kat opis berkeras soh abang bawa terus gi HKL.................


so pegilah kami berdua. he he naik motor lagi masa tu. sampai je kat spital, doktor cakap dah bukak 3cm n kena masuk wad. aik camner tu tak sakit pun. barang2 pun kat umah lagi. aku pun dimasukkan ke wad, abang balik umah ambik barang2. tak lama lepas tu doktor check lagi, n doktor cakap dah bukak n tak lama lagi bersalin, so doktor pecahkan air ketuban n sorong ke bilik bersalin. alhamdulillah petangnyer aku selamat melahirkan. experience bersalin sulong tu tak de lah sangat sebab sakit sikit je. alhamdulillah allah mudahkan urusan. sepanjang mengandung aku tak de alami alahan, morning sickness tu biasa lah, tapi tak de lah pulak mengidam2 dan lemah2. n aku berpantang n cuti bersalin dihabiskan kat kampung.


balik je dari cuti bersalin opis dah pindah putrajaya. ooo jauh gak dari keramat nak gi opis. so nak uruskan anak lagi. alhamdulillah ada sorang kakak kat tingkat 5 jaga si kakak. training and games menembak abang masih seperti biasa. aku pulak nak teruskan niat nak sambung study. mula2 kawin aku dah cakap ngan abang aku nak teruskan study, abang kata ok tapi kalau boleh biar ada baby dulu. so lepas bersalin aku intai2 tawaran u. lepas bersalin gak aku blajar memandu. biarpun keta kami hanya dapat dikeluarkan sebelum raya puasa tahun 2002.


beberapa bulan selepas kehadiran si kakak, abang bagitau dia terpilih untuk full time training under msn (majlis sukan negara). he still navy people tapi skop keje dah lain. aku tumpang gembira. tapi sedih jugak sebab kata abang tempat training tu hanya di langkawi. bercampur aduk gembira dan sedih. kalau abang pergi maknanya aku kena tinggal ngan anak kat KL. camner aku nak handle. kena tinggal seminggu pun aku tak mampu nak tahan, ini kan sebulan sekali je abang balik.

tapi demi menunaikan impian abang nak jadi shooters aku terpaksa merelakan. sebab aku juga ada impian sendiri nak further study. so kami sama2 ambik kata sepakat. dari kuarters navy aku pindah ke rumah mak mertua. abang risau kalau tinggal aku dan anak je kat umah tu. tingat lagi sblm abang gi langkawi, siap training aku hari2 bawa keta dari keramat ke putrajaya. nak tengok sejauh mana isteri tersayang ni drive. yang sebenornya dia risau. aku baru je dapat lesen, abis je bersalin terus berlajar memandu. pulak tu nak bawa keta baru, pulak tu bawa keta dlm KL yang penuh dgn sesaknya. heee gabra tau, masa lalu kat tol sungai besi, bukak tingkat nak ambik resit aku bagi duit, terlupa pulak tutup tingkat pastu dr kanan masuk ke kiri pakai redah je. abang kat sebelah pun risau tgk cara aku drive. tapi sekrg ni dah jemu lah drive. kalau bole nak dok sebelah je, tapi tak de orang nak drive. cepatlah anak2 besar. tapi bila dorang dah besar, aku pun dah makin tue kan.

bila tahun baru je, mesti ingat umur makin tambah kan. kata si kakak masa tok wan dia cakap mama kakak dah tua. kakak balas, eeeee mama muda lagi lah, mama tak sampai 30 lagi, mama baru 29. hee tahun 2009 aku pun dah ada angka 3. apa ada pada usia kalau amalan sedikit je.

SALAM MAAL HIJRAH 1430. semoga keimanan kita bertambah.

2 comments:

Ayu said...

Salam..
Lyn, nampaknya akak dengan Lyn sama beristerikan navy people.. and in fact akak kerja di Mindef juga..
Hubby akak di Lumut...
akak sedey bila tau Lyn berseorangan sekarang..
moga Lyn tabah menghadapi dugaan ni..

Salam Maal Hijrah dan Salam Perkenalan

lyn said...

salam kak ayu

salam perkenalan tuk kak ayu yang baik hati. best kan keje kat mindef. dulu masa lyn kat treasury selalu gak keje ngan mindef ni. kirim salam kat keluarga