JOM MENABUNG UNTUK YG TERSAYANG

selamat datang

~~~Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....~~~

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

Sunday, December 14, 2008

siri 2 : samb. perkenalan

semalam tak de mood nak sambung....... sebab tiba2 rasa kosong yang aku pasti bukan rasa kesunyian tapi rasa malas nak buat apa2, rasa tak de mood, just rehatkan badan tengok tv n chatting sampai ngantuk. ...... but hari ni, i feel better from last night........ thanks to friend accompany me chatting last night n thanks for the words yang buatkan aku terfikir aku yang buatkan diri aku jadi macam tu so aku realize aku yang akan menentukan kehidupan aku kelak. so do what ever you want to be...

hari ni aku nak sambung cite bersiri perkenalan aku dengan arwah. lepas aku dah bagi no tipon umah ida pada arwah aku terus berjalan ke CM. jumpa imah, kami terus naik bas tuk gi tempat inteview. aku dah lupa kat mana kami pergi, yang pasti dari satu tempat ke satu tempat kami walk in. ada satu cite kelakar yang aku masih tak boleh lupakan apabila kami dah penat jalan sampai tersesat then terjumpa dengan sorang kakak yang tolong kami nak tunjukkan jalan balik ke KL. kelakarnya tu sebab bila dia tengok kami dah kepenatan, diajaknya kami ke rumahnya yang berdekatan, siap lunch kat umah kakak tu pastu dia hntr kami ke bas stop. baiknya kakak tu walaupun perkenalan tu singkat sangat. waktu ni aku dah lupa nama kakak tu dan kat mana. aku berdoa kebaikan kakak tu pada kami akan diberikan Allah rezeki dan kebahagian di dunia dan akhirat.

petangnya aku ajak imah stay kat umah ida, so bertambahlah ramainya ahli rumah tu. aku cite kat ida pasal arwah. tup2 malam tu arwah call, terkejut jugak aku. bersungguh2 dia nak kawan ngan aku. malam tu jugak dia cakap dia nak jumpa aku esok kat CM tapi aku tak janji nak pergi. penat kepala aku fikir nak pergi ke tak jumpa ngan arwah, apa sebab aku nak pergi, tapi kenapa hati aku mendesak aku pergi, why ?????? .


HA
RI KEDUA PERKENALAN
keesokan harinya, tak tau kenapa aku ikut kata hati aku, aku bangun, bersiap dan terus ke CM. masa ni budak2 umah tu tak percaya aku akan pergi jumpa ngan arwah. aku yang dressup ala2 ustazah (masa tu lah) nak cakap ngan lelaki pun susah, ada hati nak pergi !!!. aku ingat lagi imah cakap dia hilang respect kat aku. macam aku curang la gitu. sebabnya masa tu kan aku dah ada steady pakwe S****l aka kawan baik kepada imah.
sampai ja kat CM aku tak tunggu arwah kat tempat yang dijanjikan. aku pandang je dari jauh, masa tu aku fikir lagi, betul ke apa yang aku buat ni?. tiba2 arwah datang sapa aku, dah lama ke sampai ?, aku geleng je, terkejut sampai terkelu lidah. arwah ajak aku makan kat CM. (dah lama aku tak pergi CM, mesti lagi cantik dari 5 tahun dulu). cantiknya CM. ni gambar aku dapat kat tenet.



masa makan tu
arwah cakap dia sukakan aku first time dia tengok semalam.... memang jatuh cinta pada pandangan pertama nih.. aku memang ler terkejut tapi masa tu kontrol ayu. diam je tak cakap sepatah pun. pastu arwah sambung lagi, kalau boleh saya nak kawin dengan awak. waaaaaah masa ni, sudu yang aku pegang terjatuh, terkejut sangat. aku tak pandang muka dia sebab ya Allah hati aku berdegup kencang, nak luruh jantung dibuatnya. lama jugak aku diam, nak ambik kekuatan. aku cakap kat arwah, mana boleh macam tu, aku kenal ngan dia belum pun sampai 24 jam, macam mana dia boleh terfikir nak jadikan aku isteri. lepas tu sepatah dia tanya sepatahlah aku jawab. lepas makan dia ajak aku jalan2 dalam CM pastu sembahyang zohor kat CM. (masa thn 2000 ada surau kat tingkat atas ... skrg ni aku tak tau lah). lepas solat aku minta izin balik. tiba2 aku tingat, masa arwah hntr aku sampai bus stop kat tepi maybank ke apa kat situ... dah lupa lah tempat tu area kat CM gak. arwah tanya lagi..... boleh tak dia nak jadikan aku isteri... aku masih tak berikan jawapan... aku nampak mata arwah dah bergenang macam nak nangis, bila aku tanya dia nak nangis ke sebab aku tak jawab, dia cakap tak de lah habuk masuk mata........... hisy kelakar sungguh sebab lepas kawin arwah terus terang memang masa tu dia nak nangis kalau aku tak terima dia.

malamnya arwah call aku tanya jawapan pada persoalannya siang hari tadi. katanya esok dia akan balik ke sabah. (arwah keje navy kat sandakan). memang aku tak dapat nak berikan jawapan sebab semua yang berlaku terlalu singkat. dah tu macam mana pulak si S. seluruh hati aku dah aku berikan kat si S. mana nak selit. lagi pulak takkan aku nak tangkap muat je sapa2 yang nak kat aku.......... memanglah aku yang berdoa, orang yang first time jumpa aku pastu kata suka n nak kawin ngan aku , aku akan terima... tapi kena gak tengok sapa orangnya nak aku jadikan suami.... ayah kepada anak2 aku .....
dah......... satu malam aku asyik teringatkan kata2 arwah. tak leh tido sepanjang malam.

HARI KETIGA PERKENALAN
arwah call lagi keesokan harinya. dia bagitau dia akan balik malam ni. hati aku rasa resah gelisah. nape pulak jadi macam tu ya? maybe aku suka kat dia kot.... tapi memang tak adil tuk S. lagi pulak betul ke ada orang jatuh cinta pada pandangan pertama ?????. malamnya arwah call lagi bagitau dia akan stay kat ampang tu..... apa nama kem tu. lupa lah, tempat dia akan tinggal sementara tunggu flight ke sabah. tiba2 pukul 12 tgh mlm tu dia call lagi. suara arwah macam sedih. dia bagitau abang dia (along) ngan anak sedara dia (ashraf) xcident lepas hantar dia. terkejut jugak sebab tengah2 malam bunyi telefon rumah dah tu mengejutkan kawan2. then aku tanya apa yang boleh aku bantu. dia cakap bila dengar berita xcident tu tak tahu kenapa orang pertama yang dia ingat nak cite adalah AKU........ apa makanya tu...............???????????????

maknanya............. dia dah letakkan aku dalam hati dia........... nak cite lagi ni............ tapi dah kul 2.30 pg, memang tak ngantuk lagi ni........ tapi kepala dah sarat ........ so next siri.....

6 comments:

lupekanje said...

baper banyak siri daaaaaaaaa....kasik satu rap jer laaa...adeiiihhh....lambat nk sampai endingg...

Hijrah1429 said...

saya pun tak sabar nak tunggu siri berikutnya..menariklah...tak sangak ada gak story macam ni ek?

Salam kenal

lyn said...

wahai KC, dah balik dari kursus ka????????

cite ni sirinya sampai 31 disember baru ending

lyn said...

hijrah1429 salam perkenalan.

hidup kita ni kalau di drama or di filemkan rasanya lebih hebat daripada drama kat tv tu.

yang sebenarnya aturan ALLAH itu yang menjadikannya suatu cerita.

nak buat novel tak pandai. ni je yang bole

HappyIrfa said...

lyn..
cepat sambung..lama sgt iklan ni.hehe

lyn said...

irfa, nak sambung kena ada mood

Sunday, December 14, 2008

siri 2 : samb. perkenalan

semalam tak de mood nak sambung....... sebab tiba2 rasa kosong yang aku pasti bukan rasa kesunyian tapi rasa malas nak buat apa2, rasa tak de mood, just rehatkan badan tengok tv n chatting sampai ngantuk. ...... but hari ni, i feel better from last night........ thanks to friend accompany me chatting last night n thanks for the words yang buatkan aku terfikir aku yang buatkan diri aku jadi macam tu so aku realize aku yang akan menentukan kehidupan aku kelak. so do what ever you want to be...

hari ni aku nak sambung cite bersiri perkenalan aku dengan arwah. lepas aku dah bagi no tipon umah ida pada arwah aku terus berjalan ke CM. jumpa imah, kami terus naik bas tuk gi tempat inteview. aku dah lupa kat mana kami pergi, yang pasti dari satu tempat ke satu tempat kami walk in. ada satu cite kelakar yang aku masih tak boleh lupakan apabila kami dah penat jalan sampai tersesat then terjumpa dengan sorang kakak yang tolong kami nak tunjukkan jalan balik ke KL. kelakarnya tu sebab bila dia tengok kami dah kepenatan, diajaknya kami ke rumahnya yang berdekatan, siap lunch kat umah kakak tu pastu dia hntr kami ke bas stop. baiknya kakak tu walaupun perkenalan tu singkat sangat. waktu ni aku dah lupa nama kakak tu dan kat mana. aku berdoa kebaikan kakak tu pada kami akan diberikan Allah rezeki dan kebahagian di dunia dan akhirat.

petangnya aku ajak imah stay kat umah ida, so bertambahlah ramainya ahli rumah tu. aku cite kat ida pasal arwah. tup2 malam tu arwah call, terkejut jugak aku. bersungguh2 dia nak kawan ngan aku. malam tu jugak dia cakap dia nak jumpa aku esok kat CM tapi aku tak janji nak pergi. penat kepala aku fikir nak pergi ke tak jumpa ngan arwah, apa sebab aku nak pergi, tapi kenapa hati aku mendesak aku pergi, why ?????? .


HA
RI KEDUA PERKENALAN
keesokan harinya, tak tau kenapa aku ikut kata hati aku, aku bangun, bersiap dan terus ke CM. masa ni budak2 umah tu tak percaya aku akan pergi jumpa ngan arwah. aku yang dressup ala2 ustazah (masa tu lah) nak cakap ngan lelaki pun susah, ada hati nak pergi !!!. aku ingat lagi imah cakap dia hilang respect kat aku. macam aku curang la gitu. sebabnya masa tu kan aku dah ada steady pakwe S****l aka kawan baik kepada imah.
sampai ja kat CM aku tak tunggu arwah kat tempat yang dijanjikan. aku pandang je dari jauh, masa tu aku fikir lagi, betul ke apa yang aku buat ni?. tiba2 arwah datang sapa aku, dah lama ke sampai ?, aku geleng je, terkejut sampai terkelu lidah. arwah ajak aku makan kat CM. (dah lama aku tak pergi CM, mesti lagi cantik dari 5 tahun dulu). cantiknya CM. ni gambar aku dapat kat tenet.



masa makan tu
arwah cakap dia sukakan aku first time dia tengok semalam.... memang jatuh cinta pada pandangan pertama nih.. aku memang ler terkejut tapi masa tu kontrol ayu. diam je tak cakap sepatah pun. pastu arwah sambung lagi, kalau boleh saya nak kawin dengan awak. waaaaaah masa ni, sudu yang aku pegang terjatuh, terkejut sangat. aku tak pandang muka dia sebab ya Allah hati aku berdegup kencang, nak luruh jantung dibuatnya. lama jugak aku diam, nak ambik kekuatan. aku cakap kat arwah, mana boleh macam tu, aku kenal ngan dia belum pun sampai 24 jam, macam mana dia boleh terfikir nak jadikan aku isteri. lepas tu sepatah dia tanya sepatahlah aku jawab. lepas makan dia ajak aku jalan2 dalam CM pastu sembahyang zohor kat CM. (masa thn 2000 ada surau kat tingkat atas ... skrg ni aku tak tau lah). lepas solat aku minta izin balik. tiba2 aku tingat, masa arwah hntr aku sampai bus stop kat tepi maybank ke apa kat situ... dah lupa lah tempat tu area kat CM gak. arwah tanya lagi..... boleh tak dia nak jadikan aku isteri... aku masih tak berikan jawapan... aku nampak mata arwah dah bergenang macam nak nangis, bila aku tanya dia nak nangis ke sebab aku tak jawab, dia cakap tak de lah habuk masuk mata........... hisy kelakar sungguh sebab lepas kawin arwah terus terang memang masa tu dia nak nangis kalau aku tak terima dia.

malamnya arwah call aku tanya jawapan pada persoalannya siang hari tadi. katanya esok dia akan balik ke sabah. (arwah keje navy kat sandakan). memang aku tak dapat nak berikan jawapan sebab semua yang berlaku terlalu singkat. dah tu macam mana pulak si S. seluruh hati aku dah aku berikan kat si S. mana nak selit. lagi pulak takkan aku nak tangkap muat je sapa2 yang nak kat aku.......... memanglah aku yang berdoa, orang yang first time jumpa aku pastu kata suka n nak kawin ngan aku , aku akan terima... tapi kena gak tengok sapa orangnya nak aku jadikan suami.... ayah kepada anak2 aku .....
dah......... satu malam aku asyik teringatkan kata2 arwah. tak leh tido sepanjang malam.

HARI KETIGA PERKENALAN
arwah call lagi keesokan harinya. dia bagitau dia akan balik malam ni. hati aku rasa resah gelisah. nape pulak jadi macam tu ya? maybe aku suka kat dia kot.... tapi memang tak adil tuk S. lagi pulak betul ke ada orang jatuh cinta pada pandangan pertama ?????. malamnya arwah call lagi bagitau dia akan stay kat ampang tu..... apa nama kem tu. lupa lah, tempat dia akan tinggal sementara tunggu flight ke sabah. tiba2 pukul 12 tgh mlm tu dia call lagi. suara arwah macam sedih. dia bagitau abang dia (along) ngan anak sedara dia (ashraf) xcident lepas hantar dia. terkejut jugak sebab tengah2 malam bunyi telefon rumah dah tu mengejutkan kawan2. then aku tanya apa yang boleh aku bantu. dia cakap bila dengar berita xcident tu tak tahu kenapa orang pertama yang dia ingat nak cite adalah AKU........ apa makanya tu...............???????????????

maknanya............. dia dah letakkan aku dalam hati dia........... nak cite lagi ni............ tapi dah kul 2.30 pg, memang tak ngantuk lagi ni........ tapi kepala dah sarat ........ so next siri.....

6 comments:

lupekanje said...

baper banyak siri daaaaaaaaa....kasik satu rap jer laaa...adeiiihhh....lambat nk sampai endingg...

Hijrah1429 said...

saya pun tak sabar nak tunggu siri berikutnya..menariklah...tak sangak ada gak story macam ni ek?

Salam kenal

lyn said...

wahai KC, dah balik dari kursus ka????????

cite ni sirinya sampai 31 disember baru ending

lyn said...

hijrah1429 salam perkenalan.

hidup kita ni kalau di drama or di filemkan rasanya lebih hebat daripada drama kat tv tu.

yang sebenarnya aturan ALLAH itu yang menjadikannya suatu cerita.

nak buat novel tak pandai. ni je yang bole

HappyIrfa said...

lyn..
cepat sambung..lama sgt iklan ni.hehe

lyn said...

irfa, nak sambung kena ada mood