JOM MENABUNG UNTUK YG TERSAYANG

selamat datang

~~~Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....~~~

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

Wednesday, December 31, 2008

siri 9 : isteri,ibu,pekerja n pelajar

sambung lagi siri kali ni....

rutin hidup aku berubah bila abang ke langkawi. abang dok kat rumah dalam padang menembak (LISRAM). kat dalam hutan. satu2 highway yang ada di langkawi tu lah ke tempat nyer jalan nak ke situ. itu sebab abang gi single without family. bagi yang bawa family dorang sewa kat luar. actually training ni hanya melibatkan tentera n polis je. dapat elaun dari msn dan gaji dari opis masing2. kehidupan abang pun berubah. abang tinggal bersama kawan2 baru yang tak bawa family.

aku pulak, dari umah mak drive ke putrajaya. alhamdulillah mak jaga anak. so aku tak risau pasal tu. tapi kadang2 kalau kena balik lambat, kesian aku tengok mak seharian kat umah jaga cucu. so aku ambik keputusan hntr anak ke nursery kat opis. tapi experience sungguh. pagi2 kendong anak masih tido msk keta. petang drive balik ke umah mak. ya allah cabaran sungguh. si kakak ni pula jenis yang kejenyer nangis je. nak drive pun jadi kelam kabut. ulang-alik ke putrajaya dengan anak amatlah tercabar. dah ler tak nak dok diam kat dalam keta. aku pernah berhenti di tengah jalan . opsss tepi jalan tuk diamkan dulu si kakak, baru teruskan perjalanan balik.

bila fikir balik, penat dan agak merisaukan abang dengan perjalanan aku setiap hari, aku bagitau abang nak mohon kuarters kat putrajaya. so aply but then tak dapat, buat rayuan so dapat dok apartment. bermulalah episod aku tinggal dengan anak. sunyi lah rasanya. tapi alhamdulillah dapat jiran yang baik. kakak dan abang sebelah umah amat prihatin ngan aku dan anak. lagipun abang jenis yang peramah. kalau balik dari langkawi ada je buah tangan yang dibelikan utk jiran. so kami agak rapat. kalau abang tak de, apa2 hal mesti aku minta tolong ngan kakak dan abang tu. baiknya hati dorang, kalau bulan puasa bubur lambuk kg baru mesti bagi kat anak aku sebab dia tau si kakak tu suke makan. kereta tak leh start, abang tu jugaklah aku phone. anak nangis tengah malam, kakak tu datang jenguk. susah nak dapat jiran macam tu. aku doakan mereka sekeluarga sihat dan bahagia hendaknya. dah lama tak jumpa since aku pindah dok umah bawah.

lepas pindah putrajaya aku teruskan study kat upm dlm accounting course. kelam kabut jugaklah. mana nak keje, nak gi kelas nak hntar anak. alhamdulillah orang2 sekeliling aku amat membantu. sebenarnya aku juga yang merancang apa yang bakal aku lakukan setahun sebelum itu. dan aku juga bersyukur dapat seorang kakak yang sudi membantu menjaga anak ketika aku ke kelas. lebih mesra aku panggil cik cah. dok kat berek polis putrajaya. cik cah ni jaga baby kat nursery tempat aku hntr si kakak siang hari ketika waktu keje. so petangnya, abis keje aku ambik anak, balik umah rehat 1/2 jam pastu terus hantar anak ke rumah cik cah, then drive ke upm. kul 6.30 ptg class mula n tamat dlm kul 10.00 mlm, balik ambik anak. kadang2 sian gak kul 12 baru sampai umah, esok siang nak keje pulak. tu lah rutin selama 4 tahun lebih. abang ajak aku tinggal ngan dia kat langkawi, tapi sebab impian nak sambung study tu, aku terpaksa hadapi semua tu. susah masa tu jadi isteri, jadi ibu, jadi pekerja n jadi pelajar pada satu masa tanpa suami disisi. letih nak uruskan masa sendiri....

alhamdulillah masa yang ada, memang dimanfaatkan sepenuhnya. bila nak exam cuti seminggu masa tu baru study. kadang ok, kadang tersungkur gak result. aku ingat lagi soklan exam ekonomi pensyarah en. azman. soklan tu berbunyi " apakah kos melepas kalau study bagi diri anda". soklan memang senang, tapi jawapan yang aku tulis ikhlas dari lubuk hati sanubariku. jawapannya kos melepas yang terpaksa saya tanggung ialah masa yang kurang untuk anak dan berjauhan dari keluarga (dari suami). memang tul, tak de masa tuk anak, tak de masa pun kadang2 tuk diri sendiri. tapi aku tetap teruskan plan nak dapatkan baby sorang lagi. sebab apa????? sebab aku kesiankan si kakak. dah ler sorang2, abah jauh di langkawi, mama sibuk study, sib baik cik cah bagi kasih sayang sepenuhnya.

tahun kedua pengajian, aku mengandung. cabaran seterusnya, amatlah memenatkan. apatah lagi wanita mengandung yang galas banyak yang perlu aku lakukan setiap hari. kadang rasa nak quit dari pengajian, but oleh kerana semua yang aku lakukan dengan hati yang ikhlas dan aku redha dengan apa yang aku lakukan, so aku berjaya harungi semua tu. ingat lagi pengalaman. nak test 2 paper apa dah lupa. pagi sabtu exam tu, tiba2 aku sakit perut. aku ingat dah nak bersalin wlpun due lmbat lagi. aku gi check kat klinik rupanya keracunan. call pensyarah bagitau tak dapat nak gi exam sebab sakit. tak lama lepas tu, 27.05.2005 mlm balik dari class abang datang ambik. kbtln waktu tu abang cuti seminggu.... n mlm tu jugak abang ajak aku main chest. kebetulan dia baru belikan aku hadiah set catur masa games kat london. so aku, abang dan sorang adik aku main chest. penat gak dorang ajar aku main tapi aku mang tak reti. lepas abis main chest tu aku masuk bilik air nak ambik air smbhyg. dah pakai telekong nak solat, tiba2 air ketuban pecah. kelam kabut abang bawa aku gi hosp.putrajaya. mlm tu jugak. esok paginya 28.05.2005 aku selamat melahirkan seorang lagi puteri yang kuberi nama NUR FATIN SAHIRA BINTI SHAHFAME. masa lahirkan fatin abang temankan aku sampai saat baby kuar. tapi sian kat abang sebab dia harapkan yang kuar tu baby boy. so ada dua puteri dlm hidup kami....

apa yang berlaku pada aku, lepas bersalin kaki aku kejang. berbulan aku kepenatan uruskan semua perkara tiba2 dok terdiam jadi kaki aku terkejut ngan perubahan mendadak tu. puas gak mak urut tuk betulkan. ingat lagi abang letak minyak panas smpi rasa nak terbakar kaki aku. dah tu hari aku bersalinkan fatin, hari tu lah janji aku pada pensyarah tuk buat test yang aku tak hadir. kelakar bila pagi tu aku call bagitau tak dapt seat lagi exam tu sebab dah bersalin. pensyarah upm ni baik2 tau. ok je.

seminggu lepas bersalin, aku gi upm tuk seat for test 2 yang aku belum ambik n seat 4 final exam. thanks pada kawan2 yang byk bantu bagi nota n ajar aku masa dlm pantang. pada abang luke, man, cheng, abang jo, lat, kak ma, kak ju u all memang baik. semoga kebaikan itu dibalas oleh ALLAH. amiiin. dah ler nak jalan pun slow2 je, aku pakai baju t shirt ngan suar panjang kat dlm n luarnya aku pakai jubah siap berstoking lagi hadir ke dewan peperiksaan. dan mmg tak sangka that sem aku dapat dean list lagi.... itu sebab mata aku dah jadi rabun, masa pantang baca buku. ni kata orang2 tua. nak caye tak tau lah tapi kalau ikut pengalaman aku cam betul je. dari saat itu, aku tak pernah tanggalkan spek ni lagi. nak tido je kot tanggal... kadang kalau tetido lupa nak tanggal, peh tu bangun spek bengkok. ha ha

namun ujian dan cabaran allah datang lagi. kali ni dalam pantang aku di kampung, fatin kena demam panas, berpantang pulak aku kat dalam wad hosp kangar, perlis. cuti bersalin pulak 60 hari. apa lagi 2 bulan tak gi class. lepas pantang aku naik keje, gi kelas. tapi kali ni cabaran sebab nak hantar kakak dan adik. syukur jugak cik cah tak jemu2 membantu aku menjaga kedua orang puteriku. 2 minggu lepas tu aku pulak kena denggi, masuk pulak wad kat hospital putrajaya, sampai kurus keringlah. tinggal lagi class n that sem yang menjatuhkan pointer aku tuk dapat first class. cpa 2 lbh. waaaaaa cam nak nangis tapi tu lah ujian buat hambanya yang sabar. but then next sem aku berusaha keras tuk naikkan cgpa.....

semangat nak masuk siri 10 tapi mata dah ngantuk tak dapat nak abiskan n3 ini. sambung kat n3 terakhir...

4 comments:

HappyIrfa said...

salam lyn..
kagum dgn ketabahan kau.rasa macam tak sanggup sdgkan ada impian nak sambung belajar..huhu

sukasuka said...

bila nak sambung cerita lagi........

Ayu said...

lyn mmg tabah betul

lupekanje said...

nak dapat segulung ijazah, bukan senang.... berapa ramai yang tk dpt menamatkan pengajian dik sbb tk melepasi ujian2 hidup.

Wednesday, December 31, 2008

siri 9 : isteri,ibu,pekerja n pelajar

sambung lagi siri kali ni....

rutin hidup aku berubah bila abang ke langkawi. abang dok kat rumah dalam padang menembak (LISRAM). kat dalam hutan. satu2 highway yang ada di langkawi tu lah ke tempat nyer jalan nak ke situ. itu sebab abang gi single without family. bagi yang bawa family dorang sewa kat luar. actually training ni hanya melibatkan tentera n polis je. dapat elaun dari msn dan gaji dari opis masing2. kehidupan abang pun berubah. abang tinggal bersama kawan2 baru yang tak bawa family.

aku pulak, dari umah mak drive ke putrajaya. alhamdulillah mak jaga anak. so aku tak risau pasal tu. tapi kadang2 kalau kena balik lambat, kesian aku tengok mak seharian kat umah jaga cucu. so aku ambik keputusan hntr anak ke nursery kat opis. tapi experience sungguh. pagi2 kendong anak masih tido msk keta. petang drive balik ke umah mak. ya allah cabaran sungguh. si kakak ni pula jenis yang kejenyer nangis je. nak drive pun jadi kelam kabut. ulang-alik ke putrajaya dengan anak amatlah tercabar. dah ler tak nak dok diam kat dalam keta. aku pernah berhenti di tengah jalan . opsss tepi jalan tuk diamkan dulu si kakak, baru teruskan perjalanan balik.

bila fikir balik, penat dan agak merisaukan abang dengan perjalanan aku setiap hari, aku bagitau abang nak mohon kuarters kat putrajaya. so aply but then tak dapat, buat rayuan so dapat dok apartment. bermulalah episod aku tinggal dengan anak. sunyi lah rasanya. tapi alhamdulillah dapat jiran yang baik. kakak dan abang sebelah umah amat prihatin ngan aku dan anak. lagipun abang jenis yang peramah. kalau balik dari langkawi ada je buah tangan yang dibelikan utk jiran. so kami agak rapat. kalau abang tak de, apa2 hal mesti aku minta tolong ngan kakak dan abang tu. baiknya hati dorang, kalau bulan puasa bubur lambuk kg baru mesti bagi kat anak aku sebab dia tau si kakak tu suke makan. kereta tak leh start, abang tu jugaklah aku phone. anak nangis tengah malam, kakak tu datang jenguk. susah nak dapat jiran macam tu. aku doakan mereka sekeluarga sihat dan bahagia hendaknya. dah lama tak jumpa since aku pindah dok umah bawah.

lepas pindah putrajaya aku teruskan study kat upm dlm accounting course. kelam kabut jugaklah. mana nak keje, nak gi kelas nak hntar anak. alhamdulillah orang2 sekeliling aku amat membantu. sebenarnya aku juga yang merancang apa yang bakal aku lakukan setahun sebelum itu. dan aku juga bersyukur dapat seorang kakak yang sudi membantu menjaga anak ketika aku ke kelas. lebih mesra aku panggil cik cah. dok kat berek polis putrajaya. cik cah ni jaga baby kat nursery tempat aku hntr si kakak siang hari ketika waktu keje. so petangnya, abis keje aku ambik anak, balik umah rehat 1/2 jam pastu terus hantar anak ke rumah cik cah, then drive ke upm. kul 6.30 ptg class mula n tamat dlm kul 10.00 mlm, balik ambik anak. kadang2 sian gak kul 12 baru sampai umah, esok siang nak keje pulak. tu lah rutin selama 4 tahun lebih. abang ajak aku tinggal ngan dia kat langkawi, tapi sebab impian nak sambung study tu, aku terpaksa hadapi semua tu. susah masa tu jadi isteri, jadi ibu, jadi pekerja n jadi pelajar pada satu masa tanpa suami disisi. letih nak uruskan masa sendiri....

alhamdulillah masa yang ada, memang dimanfaatkan sepenuhnya. bila nak exam cuti seminggu masa tu baru study. kadang ok, kadang tersungkur gak result. aku ingat lagi soklan exam ekonomi pensyarah en. azman. soklan tu berbunyi " apakah kos melepas kalau study bagi diri anda". soklan memang senang, tapi jawapan yang aku tulis ikhlas dari lubuk hati sanubariku. jawapannya kos melepas yang terpaksa saya tanggung ialah masa yang kurang untuk anak dan berjauhan dari keluarga (dari suami). memang tul, tak de masa tuk anak, tak de masa pun kadang2 tuk diri sendiri. tapi aku tetap teruskan plan nak dapatkan baby sorang lagi. sebab apa????? sebab aku kesiankan si kakak. dah ler sorang2, abah jauh di langkawi, mama sibuk study, sib baik cik cah bagi kasih sayang sepenuhnya.

tahun kedua pengajian, aku mengandung. cabaran seterusnya, amatlah memenatkan. apatah lagi wanita mengandung yang galas banyak yang perlu aku lakukan setiap hari. kadang rasa nak quit dari pengajian, but oleh kerana semua yang aku lakukan dengan hati yang ikhlas dan aku redha dengan apa yang aku lakukan, so aku berjaya harungi semua tu. ingat lagi pengalaman. nak test 2 paper apa dah lupa. pagi sabtu exam tu, tiba2 aku sakit perut. aku ingat dah nak bersalin wlpun due lmbat lagi. aku gi check kat klinik rupanya keracunan. call pensyarah bagitau tak dapat nak gi exam sebab sakit. tak lama lepas tu, 27.05.2005 mlm balik dari class abang datang ambik. kbtln waktu tu abang cuti seminggu.... n mlm tu jugak abang ajak aku main chest. kebetulan dia baru belikan aku hadiah set catur masa games kat london. so aku, abang dan sorang adik aku main chest. penat gak dorang ajar aku main tapi aku mang tak reti. lepas abis main chest tu aku masuk bilik air nak ambik air smbhyg. dah pakai telekong nak solat, tiba2 air ketuban pecah. kelam kabut abang bawa aku gi hosp.putrajaya. mlm tu jugak. esok paginya 28.05.2005 aku selamat melahirkan seorang lagi puteri yang kuberi nama NUR FATIN SAHIRA BINTI SHAHFAME. masa lahirkan fatin abang temankan aku sampai saat baby kuar. tapi sian kat abang sebab dia harapkan yang kuar tu baby boy. so ada dua puteri dlm hidup kami....

apa yang berlaku pada aku, lepas bersalin kaki aku kejang. berbulan aku kepenatan uruskan semua perkara tiba2 dok terdiam jadi kaki aku terkejut ngan perubahan mendadak tu. puas gak mak urut tuk betulkan. ingat lagi abang letak minyak panas smpi rasa nak terbakar kaki aku. dah tu hari aku bersalinkan fatin, hari tu lah janji aku pada pensyarah tuk buat test yang aku tak hadir. kelakar bila pagi tu aku call bagitau tak dapt seat lagi exam tu sebab dah bersalin. pensyarah upm ni baik2 tau. ok je.

seminggu lepas bersalin, aku gi upm tuk seat for test 2 yang aku belum ambik n seat 4 final exam. thanks pada kawan2 yang byk bantu bagi nota n ajar aku masa dlm pantang. pada abang luke, man, cheng, abang jo, lat, kak ma, kak ju u all memang baik. semoga kebaikan itu dibalas oleh ALLAH. amiiin. dah ler nak jalan pun slow2 je, aku pakai baju t shirt ngan suar panjang kat dlm n luarnya aku pakai jubah siap berstoking lagi hadir ke dewan peperiksaan. dan mmg tak sangka that sem aku dapat dean list lagi.... itu sebab mata aku dah jadi rabun, masa pantang baca buku. ni kata orang2 tua. nak caye tak tau lah tapi kalau ikut pengalaman aku cam betul je. dari saat itu, aku tak pernah tanggalkan spek ni lagi. nak tido je kot tanggal... kadang kalau tetido lupa nak tanggal, peh tu bangun spek bengkok. ha ha

namun ujian dan cabaran allah datang lagi. kali ni dalam pantang aku di kampung, fatin kena demam panas, berpantang pulak aku kat dalam wad hosp kangar, perlis. cuti bersalin pulak 60 hari. apa lagi 2 bulan tak gi class. lepas pantang aku naik keje, gi kelas. tapi kali ni cabaran sebab nak hantar kakak dan adik. syukur jugak cik cah tak jemu2 membantu aku menjaga kedua orang puteriku. 2 minggu lepas tu aku pulak kena denggi, masuk pulak wad kat hospital putrajaya, sampai kurus keringlah. tinggal lagi class n that sem yang menjatuhkan pointer aku tuk dapat first class. cpa 2 lbh. waaaaaa cam nak nangis tapi tu lah ujian buat hambanya yang sabar. but then next sem aku berusaha keras tuk naikkan cgpa.....

semangat nak masuk siri 10 tapi mata dah ngantuk tak dapat nak abiskan n3 ini. sambung kat n3 terakhir...

4 comments:

HappyIrfa said...

salam lyn..
kagum dgn ketabahan kau.rasa macam tak sanggup sdgkan ada impian nak sambung belajar..huhu

sukasuka said...

bila nak sambung cerita lagi........

Ayu said...

lyn mmg tabah betul

lupekanje said...

nak dapat segulung ijazah, bukan senang.... berapa ramai yang tk dpt menamatkan pengajian dik sbb tk melepasi ujian2 hidup.