JOM MENABUNG UNTUK YG TERSAYANG

selamat datang

~~~Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....~~~

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

Sunday, December 28, 2008

siri 7 : cabaran perkahwinan

salam maal hijrah. alhamdulillah, hari ni aku masih lagi bernafas untuk meneruskan tahun baru islam 1430. beberapa hari lagi new year 2009. azam dan tekadku untuk mencapai impian bermula pada hari ini mengikut tahun baru islam dan ku kira ini adalah sesuatu yang lebih sempurna dan lebih baik buat diriku. insyaallah apa yang telah ku rancang, mohon ALLAH makbulkan doa dan impianku ini. moga lembaran baru akan lebih membawa makna mengikut jalan yang diberkati ALLAH. amiiiiiiiin.

berbalik pada siri kisah hidupku ini yang akan sampai ke penghujungnya beberapa hari lagi....

dua minggu selepas itu, majlis kenduri di sebelah abang di buat untuk sambut menantu. alhamdulillah selesai majlis di rumah abang, esoknya aku terpaksa melapor diri untuk bertugas sebagai penjawat awam aka keje gomen. sebenarnya aku bersyukur dua minggu sebelum aku menghntr surat utk sambung degree ke UPSI aku menerima surat dari SPA yang mengatakan aku perlu melapor diri di MOF. dapat gak keje. so terpaksa lupakan hasrat nak further study. aku tahu Allah itu merancang sesuatu yang lebih baik untukku.

honeymoon

hari pertama keje, abanglah gi hntr. kat jalan duta tu. naik motor. besssssst. so, apa jadi ngan honeymoon. waaaaaaah bab ni memang tak byk cite sebabnya hari ni kenduri kat umah abang, esoknya dah keje. so tak de honeymoon. apa nak buat !!!!. abang mcm rasa bersalah tak bawa. nak wat camana kan. satu hari lepas balik keje, abang bawa aku gi The Mall. naik kat tingkat atas sekali. aku ikut je. kata abang ni lah tmpt honeymooh kita. waaaaa, rupanya tempat main2. apa namanye. ntah aku dah lupa. dah lama gak aku tak gi. bayangkan aku ngan baju kurung, tudung ustazah diajaknya naik roller coaster, pastu benda pusing2 tu cam kat genting tu, pening lalat gak lah aku tunaikan niat abang bawa aku gi honeymoon. balik umah je mak marahkan abang, sebab bawa aku gi situ. mak takut mana lah tau kot2 dah ada cucu dia kat dlm tu. heeeee

umah

lepas kawin, aku tinggal ngan mak mertua. kat umah tu hanya ada mak, adik ipar lelaki n adik ipar perempuan yang masih bujang masa tu. tapi tak lama lepas tu abang dapat kuarters askar kat area setiawangsa. dekat je ngan mindef. yang best nyer kat kuarters tu semua perabut ada, cuma kena beli barang2 elektrik je. alhamdulillah. masa ni baru rasa camner hidup berumahtangga. pagi abang hntr aku ke jln dato onn (opis mof ada gak kat jpm lama near to bank negara) petang aku tunggu abang ambik. kalau abang keje shift mlm, apa lagi naik bas ler balik umah. best kalau balik ngan bas, sebab dapat singgah sogo.

masak-memasak

dah dok sendiri, so kena msk sendiri. bab ni memang aku suka tapi tak pandai. sib gak abang jenis makan je. kalau sedap byk lah abang makan kalau tak, cikiiiiiiiiit je. aku tau dah tak sedap. tapi yang bestnyer kalau malas beli je lauk, balik umah masak nasi. aku rasa orang2 muda yang bekerja suami isteri kat kl ni mcm aku gak lah. masa dok ngan mak mertua, bukan main rajin aku sumbangkan kudrat bile time masak sebabnya mak mertua bila masak mesti dia minta kita tolong, pastu dia ajarkan sekali. best. byk gak resepi yg aku dapat n amalkan sampai sekarang. aku msh ingat lagi mula2 msk begedil. hiiii orang kedah mana ada makan begedil. mak mertua bagitau cara nak buat begedil, tup2 dorang kuar, tinggal aku terkontang-kanting sorang2. nak tipon mak kat kg, mesti mak tak tau. cuba gak lah, bila dorang balik begedil aku dah siap. tak ingat dah rupa n rasa tapi masa tu confius kentang tu nak goreng ke nak rebus??? skang aku dah terror lah bab2 begedil ni biarpun aku ni orang kedah.

ditinggal-tinggalkan.
abang keje kat mindef. sib baik kat opis bukan kat laut. tapiiiinya keje shift. kejap siang, kejap malam. yang tak best bila keje malam. hu hu kena dok umah sorang2. dah ler umah tingkat atas sekali (ingat2 rasanya tgkt 14 kot). kalau tido sorang2 sah aku tak lelap mata. pastu dengar bunyi guli lah, perabut berubah tempat lah, eeeee mcm2. ok lagi lah sebab tak lama. lepas tu selalu pulak aku ditinggal-tinggalkan, tapi kali ni bukan sebab ikut shift tapi sebab training or games menembak under navy. tak tahu tiba2 abang jadi minat menembak. so kadang2 2/3 hari kena dok sorang2. kalau aku takut, aku balik umah mak kat cheras. ha kan senang. nak gi keje pun senang. masih ku ingat, satu hari abang bagitau dia ada games kat luar, tapi pagi tu sempat abang hntr aku gi keje. petang nyer aku balik umah dah ler basah kena hujan sampai je kat umah, kunci pulak tak de. abang terlupa nak bagi kunci umah kat aku. sib baik jiran sblh tolong. sapa erk nama jiran tu. aku dah lupaaaaaaaaaaaa.

3 bulan berumahtangga, aku disahkan hamil. eeee bestnyer waktu tu. tingat mak mertua siap ajarkan aku cara2 nak dapatkan baby. he moden tau fikiran ibu mertua ku ini.

rasanya n3 dah panjang. yang senornya mata dah ngantuk laaa. aku ni tak leh makan malam, means mkn nasi lepas kul 8, mata otomatik nak pejam. sambung next n3...

3 comments:

lupekanje said...

slamat tahun baru hijrah..
oke...sambung lagi criter..baca criter org je..sbb bnyk kenangan indah...kiter tk ada kenangan indah..klu indah pun, dah rsa tk indah.continue..

HappyIrfa said...

saya suka bergedil tp xpenah buat.byk kali ambik/salin resepi tp xbuat gak..emm

lyn said...

saya pun suka begedil. laparnyer nak makan soto lah pulak rasanya

Sunday, December 28, 2008

siri 7 : cabaran perkahwinan

salam maal hijrah. alhamdulillah, hari ni aku masih lagi bernafas untuk meneruskan tahun baru islam 1430. beberapa hari lagi new year 2009. azam dan tekadku untuk mencapai impian bermula pada hari ini mengikut tahun baru islam dan ku kira ini adalah sesuatu yang lebih sempurna dan lebih baik buat diriku. insyaallah apa yang telah ku rancang, mohon ALLAH makbulkan doa dan impianku ini. moga lembaran baru akan lebih membawa makna mengikut jalan yang diberkati ALLAH. amiiiiiiiin.

berbalik pada siri kisah hidupku ini yang akan sampai ke penghujungnya beberapa hari lagi....

dua minggu selepas itu, majlis kenduri di sebelah abang di buat untuk sambut menantu. alhamdulillah selesai majlis di rumah abang, esoknya aku terpaksa melapor diri untuk bertugas sebagai penjawat awam aka keje gomen. sebenarnya aku bersyukur dua minggu sebelum aku menghntr surat utk sambung degree ke UPSI aku menerima surat dari SPA yang mengatakan aku perlu melapor diri di MOF. dapat gak keje. so terpaksa lupakan hasrat nak further study. aku tahu Allah itu merancang sesuatu yang lebih baik untukku.

honeymoon

hari pertama keje, abanglah gi hntr. kat jalan duta tu. naik motor. besssssst. so, apa jadi ngan honeymoon. waaaaaaah bab ni memang tak byk cite sebabnya hari ni kenduri kat umah abang, esoknya dah keje. so tak de honeymoon. apa nak buat !!!!. abang mcm rasa bersalah tak bawa. nak wat camana kan. satu hari lepas balik keje, abang bawa aku gi The Mall. naik kat tingkat atas sekali. aku ikut je. kata abang ni lah tmpt honeymooh kita. waaaaa, rupanya tempat main2. apa namanye. ntah aku dah lupa. dah lama gak aku tak gi. bayangkan aku ngan baju kurung, tudung ustazah diajaknya naik roller coaster, pastu benda pusing2 tu cam kat genting tu, pening lalat gak lah aku tunaikan niat abang bawa aku gi honeymoon. balik umah je mak marahkan abang, sebab bawa aku gi situ. mak takut mana lah tau kot2 dah ada cucu dia kat dlm tu. heeeee

umah

lepas kawin, aku tinggal ngan mak mertua. kat umah tu hanya ada mak, adik ipar lelaki n adik ipar perempuan yang masih bujang masa tu. tapi tak lama lepas tu abang dapat kuarters askar kat area setiawangsa. dekat je ngan mindef. yang best nyer kat kuarters tu semua perabut ada, cuma kena beli barang2 elektrik je. alhamdulillah. masa ni baru rasa camner hidup berumahtangga. pagi abang hntr aku ke jln dato onn (opis mof ada gak kat jpm lama near to bank negara) petang aku tunggu abang ambik. kalau abang keje shift mlm, apa lagi naik bas ler balik umah. best kalau balik ngan bas, sebab dapat singgah sogo.

masak-memasak

dah dok sendiri, so kena msk sendiri. bab ni memang aku suka tapi tak pandai. sib gak abang jenis makan je. kalau sedap byk lah abang makan kalau tak, cikiiiiiiiiit je. aku tau dah tak sedap. tapi yang bestnyer kalau malas beli je lauk, balik umah masak nasi. aku rasa orang2 muda yang bekerja suami isteri kat kl ni mcm aku gak lah. masa dok ngan mak mertua, bukan main rajin aku sumbangkan kudrat bile time masak sebabnya mak mertua bila masak mesti dia minta kita tolong, pastu dia ajarkan sekali. best. byk gak resepi yg aku dapat n amalkan sampai sekarang. aku msh ingat lagi mula2 msk begedil. hiiii orang kedah mana ada makan begedil. mak mertua bagitau cara nak buat begedil, tup2 dorang kuar, tinggal aku terkontang-kanting sorang2. nak tipon mak kat kg, mesti mak tak tau. cuba gak lah, bila dorang balik begedil aku dah siap. tak ingat dah rupa n rasa tapi masa tu confius kentang tu nak goreng ke nak rebus??? skang aku dah terror lah bab2 begedil ni biarpun aku ni orang kedah.

ditinggal-tinggalkan.
abang keje kat mindef. sib baik kat opis bukan kat laut. tapiiiinya keje shift. kejap siang, kejap malam. yang tak best bila keje malam. hu hu kena dok umah sorang2. dah ler umah tingkat atas sekali (ingat2 rasanya tgkt 14 kot). kalau tido sorang2 sah aku tak lelap mata. pastu dengar bunyi guli lah, perabut berubah tempat lah, eeeee mcm2. ok lagi lah sebab tak lama. lepas tu selalu pulak aku ditinggal-tinggalkan, tapi kali ni bukan sebab ikut shift tapi sebab training or games menembak under navy. tak tahu tiba2 abang jadi minat menembak. so kadang2 2/3 hari kena dok sorang2. kalau aku takut, aku balik umah mak kat cheras. ha kan senang. nak gi keje pun senang. masih ku ingat, satu hari abang bagitau dia ada games kat luar, tapi pagi tu sempat abang hntr aku gi keje. petang nyer aku balik umah dah ler basah kena hujan sampai je kat umah, kunci pulak tak de. abang terlupa nak bagi kunci umah kat aku. sib baik jiran sblh tolong. sapa erk nama jiran tu. aku dah lupaaaaaaaaaaaa.

3 bulan berumahtangga, aku disahkan hamil. eeee bestnyer waktu tu. tingat mak mertua siap ajarkan aku cara2 nak dapatkan baby. he moden tau fikiran ibu mertua ku ini.

rasanya n3 dah panjang. yang senornya mata dah ngantuk laaa. aku ni tak leh makan malam, means mkn nasi lepas kul 8, mata otomatik nak pejam. sambung next n3...

3 comments:

lupekanje said...

slamat tahun baru hijrah..
oke...sambung lagi criter..baca criter org je..sbb bnyk kenangan indah...kiter tk ada kenangan indah..klu indah pun, dah rsa tk indah.continue..

HappyIrfa said...

saya suka bergedil tp xpenah buat.byk kali ambik/salin resepi tp xbuat gak..emm

lyn said...

saya pun suka begedil. laparnyer nak makan soto lah pulak rasanya