JOM MENABUNG UNTUK YG TERSAYANG

selamat datang

~~~Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....~~~

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

Thursday, January 12, 2017

1438h !!!! 2017

alhamdulillah... :) :) :)

selepas 6 bulan baru masuk balik sini... ianya suatu blog yg semakin ditinggalkan kerana yang baru lebih dekat dengan kita kan.. yang baru tu FB..whatsapp.. kan...

masih tidak ketinggalan kan.. nak ucap selamat tahun baru buat sahabat yang masih setia mengunjungi blog ini... ada ka orang masuk blog nih... haha... tapi hari ni check traffik dari melaka.. dari london... wahhhhhhhhh siapakah anda...sahabat yang mengunjungi saya di sini.. sila angkat tangan .heeeeeeeeee...

tahun baru.. umur makin meningkat.. anak2 makin besar... tahun yang sangat busy buat anak2.. haha.. mama tak busy pun.. si kakak farhana PT3 si adik fatin UPSR... masing2 keBESARannya telah melebihi mama.. tinggi.. besar.. macam arwah.. hmmmm... sedih la pulak..

tiba2 nak cite sedih..asal masuk sini je.. mesti time sedih.. beberapa hari yg lalu, si adik fatin balik rumah ... katanya mama, tadi adik jatuh basikal.. tepi jalan je.. terluka tangan sikit je.. tapi basikal adik, dah bagi kat aina.. ayah aina betulkan sebab mcm dah "gelong"... masa tu kan.. suatu perasaan sedih muncul ... siannya dorang... kalau arwah ada.. mesti dia yg kecoh sgt anak jatuh basikal..mesti dia yg letak ubat kat dorang...mesti dia yg betulkan balik kerosakan basikal tu...hmmm... adik cakap kat aina.. nanti kalau kena bayar, ko bagitau k. hmmmmm... walaupun kehilangan dah masuk tahun ke 10 tahun ini... tetap terasa seolah2 kalau arwah ada.. situasi mcm tadi tu.. sgt lah hmmm...

termasuk dengan hari ni dah berminggu cheq tangguh nak bawa kereta gi mandi... nak cuci sendiri.. malasnya tahap tertinggi... asal tgk kereta.. terfikir lah.. kalau arwah ada... kereta ni mesti cantik berkilat... rajin orang lelaki dengan kereta..cuci berjam2.. harapkan cheq.. asal kereta boleh bergerak..ok lah tu.. dah berbulan jugak, nak masuk bengkel.. sampai sekarang belum sampai ke bengkel.. alhamdulillah.. dengar cakap gak keta tu.. siankan tuannya..

ada kalanya... rasa sedih muncul pada saat situasi memerlukan kehadiran lelaki di situ.. kehadiran seorang ayah.. seorang suami..apa pun semua yang Allah aturkan untuk kita adalah yang sangat terbaik untuk kita... semoga kami bertiga diberi ketabahan dan kekuatan untuk meneruskan kehidupan sementara ini dan semoga Allah melimpahkan kasih sayang rahmatNYA kepada kami dan menempatkan arwah bersama dengan orang yang beriman..

sehingga ke temu lagi sahabat!!! Insyaallah

Thursday, July 28, 2016

Pause

alhamdulillah... tahap kerajinan bila masuk sini.. hari tu n3 pasal emosi cheq yg semakin tua.. :) sensitif dgn simontel dan sidarling.. akhirnya mereka kumarahi.. dah abis marah2... pause sekejap... rasa bersalah sangat2... AKUKAH PENDOSA ITU? Allah... gerun... takut... tak tahu nak cakap... 

Dari Sahl bin Sa'ad r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda:"Saya dan orang yang memelihara anak yatim itu dalam syurga seperti ini." Beliau mengisyaratkan dengan jari telunjuk dan jari tengahnya dan merenggangkan antara keduanya itu." (Riwayat Bukhari) 

hinggalah suatu hari terbaca mengenai satu blog.. Allah.. lupa dah blog tu.. tapi perkataan yang tersemat dari pembacaan tu.. ketika hendak marah.. ambil tindakan untuk PAUSE.. keluar dari situasi kemuncak kemarahan dan buat benda lain.. g lah mandi ka.. marah dari syaitan..syaitan dari api.. air boleh padamkan api sejukkan dengan air.. so apa yg cheq buat.. hmmm cheq terus masuk bilik... pejam mata dan tidur.. anak2 ni kan kalo kita marah tak cakap.. dia lagi suspen.. so dia pun kejutkan cheq.. hmmmm.. yg tadi dah reda marah.. jadi nak marah balik.. kadang2 rasa.. mcm nak g check ngan ustaz... kadang fikir macam ada yg tak kena ngan diri.. hmm..bakpe emosi kemarahan yg skrg ni makin tinggi berbanding dulu... kan... dan akhirnya... dengan lemah dan suara yg rendah.. kuluahkan segala2nya pada mereka... dua2 dgr dgn tekun dan akhirnya tiga beranak menangis sama2... cubaan erk nak besarkan calon syurga.. sebab gurunya tidak hebat.. tidak byk ilmu didada, tidak kuat, lemah lagi byk kekurangan pada diri.. bagaimana mahu melahirkan calon syurga.. kalau diri sendiri pun masih tidak mampu untuk siapkan diri menjadi calon syurga... Allah.. doaku setiap hari.. akulah yg tidak betul dan tidak pantas untuk mengawal keadaan... yg patut diubah bukan mereka tapi diri ini yg sgt kekurangan...

Allah..akulah yang tidak pandai menyantuni mereka.. anak2ku yg bukan anak biasa.. anak yatim yang patut kusantuni dengan baik.  kata “YATIM” dalam Al-Qurán sebanyak 23 kali. Diantaranya adalah dalam menyantuni anak yatim dengan baik. 

sedih la pulak.. sambung.......insya Allah

Monday, July 25, 2016

kembali :)

2016

Alhamdulillah.. tiba2 hari ni jari jemari cheq tertaip blog ni.. lama sesungguh ya tak masuk ke sini.. memang kat sini tempat bersedih hati..hmmmmmmm nak mula taip tadi macam bersemangat tapi bila dah mula.. rasa nak nangis pun ada... betul lah tu.. tujuan mula2 buat blog ni sebab rasa sedih yg terbit dari rasa kehilangan...

beberapa minggu ni rasa emosi kurang stabil... x stabil dalam memarahi simontel dan sidarling... yg sebenarnya aku lah yg tidak pandai dalam menghadapi keadaan tumbesaran mereka yang semakin menginjak dewasa... juga dalam menghadapi kehidupan yg semakin mencabar... hmmmmmm macam nak cari kaunselor tulun betulkan setting kat mind cheq nih.. huhu......

sehingga terfikir sekali lagi.. andai arwah masih ada... dialah yg pandai mendidik, memujuk anak2 kesayangannya ini.. Allah... takmo sambung n3 ni sebab mcm dah nak laju airmata...huhu.. insya Allah sambung lagi nanti...

Thursday, January 12, 2017

1438h !!!! 2017

alhamdulillah... :) :) :)

selepas 6 bulan baru masuk balik sini... ianya suatu blog yg semakin ditinggalkan kerana yang baru lebih dekat dengan kita kan.. yang baru tu FB..whatsapp.. kan...

masih tidak ketinggalan kan.. nak ucap selamat tahun baru buat sahabat yang masih setia mengunjungi blog ini... ada ka orang masuk blog nih... haha... tapi hari ni check traffik dari melaka.. dari london... wahhhhhhhhh siapakah anda...sahabat yang mengunjungi saya di sini.. sila angkat tangan .heeeeeeeeee...

tahun baru.. umur makin meningkat.. anak2 makin besar... tahun yang sangat busy buat anak2.. haha.. mama tak busy pun.. si kakak farhana PT3 si adik fatin UPSR... masing2 keBESARannya telah melebihi mama.. tinggi.. besar.. macam arwah.. hmmmm... sedih la pulak..

tiba2 nak cite sedih..asal masuk sini je.. mesti time sedih.. beberapa hari yg lalu, si adik fatin balik rumah ... katanya mama, tadi adik jatuh basikal.. tepi jalan je.. terluka tangan sikit je.. tapi basikal adik, dah bagi kat aina.. ayah aina betulkan sebab mcm dah "gelong"... masa tu kan.. suatu perasaan sedih muncul ... siannya dorang... kalau arwah ada.. mesti dia yg kecoh sgt anak jatuh basikal..mesti dia yg letak ubat kat dorang...mesti dia yg betulkan balik kerosakan basikal tu...hmmm... adik cakap kat aina.. nanti kalau kena bayar, ko bagitau k. hmmmmm... walaupun kehilangan dah masuk tahun ke 10 tahun ini... tetap terasa seolah2 kalau arwah ada.. situasi mcm tadi tu.. sgt lah hmmm...

termasuk dengan hari ni dah berminggu cheq tangguh nak bawa kereta gi mandi... nak cuci sendiri.. malasnya tahap tertinggi... asal tgk kereta.. terfikir lah.. kalau arwah ada... kereta ni mesti cantik berkilat... rajin orang lelaki dengan kereta..cuci berjam2.. harapkan cheq.. asal kereta boleh bergerak..ok lah tu.. dah berbulan jugak, nak masuk bengkel.. sampai sekarang belum sampai ke bengkel.. alhamdulillah.. dengar cakap gak keta tu.. siankan tuannya..

ada kalanya... rasa sedih muncul pada saat situasi memerlukan kehadiran lelaki di situ.. kehadiran seorang ayah.. seorang suami..apa pun semua yang Allah aturkan untuk kita adalah yang sangat terbaik untuk kita... semoga kami bertiga diberi ketabahan dan kekuatan untuk meneruskan kehidupan sementara ini dan semoga Allah melimpahkan kasih sayang rahmatNYA kepada kami dan menempatkan arwah bersama dengan orang yang beriman..

sehingga ke temu lagi sahabat!!! Insyaallah

Thursday, July 28, 2016

Pause

alhamdulillah... tahap kerajinan bila masuk sini.. hari tu n3 pasal emosi cheq yg semakin tua.. :) sensitif dgn simontel dan sidarling.. akhirnya mereka kumarahi.. dah abis marah2... pause sekejap... rasa bersalah sangat2... AKUKAH PENDOSA ITU? Allah... gerun... takut... tak tahu nak cakap... 

Dari Sahl bin Sa'ad r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda:"Saya dan orang yang memelihara anak yatim itu dalam syurga seperti ini." Beliau mengisyaratkan dengan jari telunjuk dan jari tengahnya dan merenggangkan antara keduanya itu." (Riwayat Bukhari) 

hinggalah suatu hari terbaca mengenai satu blog.. Allah.. lupa dah blog tu.. tapi perkataan yang tersemat dari pembacaan tu.. ketika hendak marah.. ambil tindakan untuk PAUSE.. keluar dari situasi kemuncak kemarahan dan buat benda lain.. g lah mandi ka.. marah dari syaitan..syaitan dari api.. air boleh padamkan api sejukkan dengan air.. so apa yg cheq buat.. hmmm cheq terus masuk bilik... pejam mata dan tidur.. anak2 ni kan kalo kita marah tak cakap.. dia lagi suspen.. so dia pun kejutkan cheq.. hmmmm.. yg tadi dah reda marah.. jadi nak marah balik.. kadang2 rasa.. mcm nak g check ngan ustaz... kadang fikir macam ada yg tak kena ngan diri.. hmm..bakpe emosi kemarahan yg skrg ni makin tinggi berbanding dulu... kan... dan akhirnya... dengan lemah dan suara yg rendah.. kuluahkan segala2nya pada mereka... dua2 dgr dgn tekun dan akhirnya tiga beranak menangis sama2... cubaan erk nak besarkan calon syurga.. sebab gurunya tidak hebat.. tidak byk ilmu didada, tidak kuat, lemah lagi byk kekurangan pada diri.. bagaimana mahu melahirkan calon syurga.. kalau diri sendiri pun masih tidak mampu untuk siapkan diri menjadi calon syurga... Allah.. doaku setiap hari.. akulah yg tidak betul dan tidak pantas untuk mengawal keadaan... yg patut diubah bukan mereka tapi diri ini yg sgt kekurangan...

Allah..akulah yang tidak pandai menyantuni mereka.. anak2ku yg bukan anak biasa.. anak yatim yang patut kusantuni dengan baik.  kata “YATIM” dalam Al-Qurán sebanyak 23 kali. Diantaranya adalah dalam menyantuni anak yatim dengan baik. 

sedih la pulak.. sambung.......insya Allah

Monday, July 25, 2016

kembali :)

2016

Alhamdulillah.. tiba2 hari ni jari jemari cheq tertaip blog ni.. lama sesungguh ya tak masuk ke sini.. memang kat sini tempat bersedih hati..hmmmmmmm nak mula taip tadi macam bersemangat tapi bila dah mula.. rasa nak nangis pun ada... betul lah tu.. tujuan mula2 buat blog ni sebab rasa sedih yg terbit dari rasa kehilangan...

beberapa minggu ni rasa emosi kurang stabil... x stabil dalam memarahi simontel dan sidarling... yg sebenarnya aku lah yg tidak pandai dalam menghadapi keadaan tumbesaran mereka yang semakin menginjak dewasa... juga dalam menghadapi kehidupan yg semakin mencabar... hmmmmmm macam nak cari kaunselor tulun betulkan setting kat mind cheq nih.. huhu......

sehingga terfikir sekali lagi.. andai arwah masih ada... dialah yg pandai mendidik, memujuk anak2 kesayangannya ini.. Allah... takmo sambung n3 ni sebab mcm dah nak laju airmata...huhu.. insya Allah sambung lagi nanti...