JOM MENABUNG UNTUK YG TERSAYANG

selamat datang

~~~Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....~~~

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

Thursday, July 28, 2016

Pause

alhamdulillah... tahap kerajinan bila masuk sini.. hari tu n3 pasal emosi cheq yg semakin tua.. :) sensitif dgn simontel dan sidarling.. akhirnya mereka kumarahi.. dah abis marah2... pause sekejap... rasa bersalah sangat2... AKUKAH PENDOSA ITU? Allah... gerun... takut... tak tahu nak cakap... 

Dari Sahl bin Sa'ad r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda:"Saya dan orang yang memelihara anak yatim itu dalam syurga seperti ini." Beliau mengisyaratkan dengan jari telunjuk dan jari tengahnya dan merenggangkan antara keduanya itu." (Riwayat Bukhari) 

hinggalah suatu hari terbaca mengenai satu blog.. Allah.. lupa dah blog tu.. tapi perkataan yang tersemat dari pembacaan tu.. ketika hendak marah.. ambil tindakan untuk PAUSE.. keluar dari situasi kemuncak kemarahan dan buat benda lain.. g lah mandi ka.. marah dari syaitan..syaitan dari api.. air boleh padamkan api sejukkan dengan air.. so apa yg cheq buat.. hmmm cheq terus masuk bilik... pejam mata dan tidur.. anak2 ni kan kalo kita marah tak cakap.. dia lagi suspen.. so dia pun kejutkan cheq.. hmmmm.. yg tadi dah reda marah.. jadi nak marah balik.. kadang2 rasa.. mcm nak g check ngan ustaz... kadang fikir macam ada yg tak kena ngan diri.. hmm..bakpe emosi kemarahan yg skrg ni makin tinggi berbanding dulu... kan... dan akhirnya... dengan lemah dan suara yg rendah.. kuluahkan segala2nya pada mereka... dua2 dgr dgn tekun dan akhirnya tiga beranak menangis sama2... cubaan erk nak besarkan calon syurga.. sebab gurunya tidak hebat.. tidak byk ilmu didada, tidak kuat, lemah lagi byk kekurangan pada diri.. bagaimana mahu melahirkan calon syurga.. kalau diri sendiri pun masih tidak mampu untuk siapkan diri menjadi calon syurga... Allah.. doaku setiap hari.. akulah yg tidak betul dan tidak pantas untuk mengawal keadaan... yg patut diubah bukan mereka tapi diri ini yg sgt kekurangan...

Allah..akulah yang tidak pandai menyantuni mereka.. anak2ku yg bukan anak biasa.. anak yatim yang patut kusantuni dengan baik.  kata “YATIM” dalam Al-Qurán sebanyak 23 kali. Diantaranya adalah dalam menyantuni anak yatim dengan baik. 

sedih la pulak.. sambung.......insya Allah

Monday, July 25, 2016

kembali :)

2016

Alhamdulillah.. tiba2 hari ni jari jemari cheq tertaip blog ni.. lama sesungguh ya tak masuk ke sini.. memang kat sini tempat bersedih hati..hmmmmmmm nak mula taip tadi macam bersemangat tapi bila dah mula.. rasa nak nangis pun ada... betul lah tu.. tujuan mula2 buat blog ni sebab rasa sedih yg terbit dari rasa kehilangan...

beberapa minggu ni rasa emosi kurang stabil... x stabil dalam memarahi simontel dan sidarling... yg sebenarnya aku lah yg tidak pandai dalam menghadapi keadaan tumbesaran mereka yang semakin menginjak dewasa... juga dalam menghadapi kehidupan yg semakin mencabar... hmmmmmm macam nak cari kaunselor tulun betulkan setting kat mind cheq nih.. huhu......

sehingga terfikir sekali lagi.. andai arwah masih ada... dialah yg pandai mendidik, memujuk anak2 kesayangannya ini.. Allah... takmo sambung n3 ni sebab mcm dah nak laju airmata...huhu.. insya Allah sambung lagi nanti...

Wednesday, November 12, 2014

kemarahan

assalamualaikum...

nak cerita mengenai TRAGEDI HURU HARA  11.11.14 kat opis semalam sehingga menimbulkan kemarahan kepada semua orang... x sempat lak nak cerita.. to be continue

Thursday, July 28, 2016

Pause

alhamdulillah... tahap kerajinan bila masuk sini.. hari tu n3 pasal emosi cheq yg semakin tua.. :) sensitif dgn simontel dan sidarling.. akhirnya mereka kumarahi.. dah abis marah2... pause sekejap... rasa bersalah sangat2... AKUKAH PENDOSA ITU? Allah... gerun... takut... tak tahu nak cakap... 

Dari Sahl bin Sa'ad r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda:"Saya dan orang yang memelihara anak yatim itu dalam syurga seperti ini." Beliau mengisyaratkan dengan jari telunjuk dan jari tengahnya dan merenggangkan antara keduanya itu." (Riwayat Bukhari) 

hinggalah suatu hari terbaca mengenai satu blog.. Allah.. lupa dah blog tu.. tapi perkataan yang tersemat dari pembacaan tu.. ketika hendak marah.. ambil tindakan untuk PAUSE.. keluar dari situasi kemuncak kemarahan dan buat benda lain.. g lah mandi ka.. marah dari syaitan..syaitan dari api.. air boleh padamkan api sejukkan dengan air.. so apa yg cheq buat.. hmmm cheq terus masuk bilik... pejam mata dan tidur.. anak2 ni kan kalo kita marah tak cakap.. dia lagi suspen.. so dia pun kejutkan cheq.. hmmmm.. yg tadi dah reda marah.. jadi nak marah balik.. kadang2 rasa.. mcm nak g check ngan ustaz... kadang fikir macam ada yg tak kena ngan diri.. hmm..bakpe emosi kemarahan yg skrg ni makin tinggi berbanding dulu... kan... dan akhirnya... dengan lemah dan suara yg rendah.. kuluahkan segala2nya pada mereka... dua2 dgr dgn tekun dan akhirnya tiga beranak menangis sama2... cubaan erk nak besarkan calon syurga.. sebab gurunya tidak hebat.. tidak byk ilmu didada, tidak kuat, lemah lagi byk kekurangan pada diri.. bagaimana mahu melahirkan calon syurga.. kalau diri sendiri pun masih tidak mampu untuk siapkan diri menjadi calon syurga... Allah.. doaku setiap hari.. akulah yg tidak betul dan tidak pantas untuk mengawal keadaan... yg patut diubah bukan mereka tapi diri ini yg sgt kekurangan...

Allah..akulah yang tidak pandai menyantuni mereka.. anak2ku yg bukan anak biasa.. anak yatim yang patut kusantuni dengan baik.  kata “YATIM” dalam Al-Qurán sebanyak 23 kali. Diantaranya adalah dalam menyantuni anak yatim dengan baik. 

sedih la pulak.. sambung.......insya Allah

Monday, July 25, 2016

kembali :)

2016

Alhamdulillah.. tiba2 hari ni jari jemari cheq tertaip blog ni.. lama sesungguh ya tak masuk ke sini.. memang kat sini tempat bersedih hati..hmmmmmmm nak mula taip tadi macam bersemangat tapi bila dah mula.. rasa nak nangis pun ada... betul lah tu.. tujuan mula2 buat blog ni sebab rasa sedih yg terbit dari rasa kehilangan...

beberapa minggu ni rasa emosi kurang stabil... x stabil dalam memarahi simontel dan sidarling... yg sebenarnya aku lah yg tidak pandai dalam menghadapi keadaan tumbesaran mereka yang semakin menginjak dewasa... juga dalam menghadapi kehidupan yg semakin mencabar... hmmmmmm macam nak cari kaunselor tulun betulkan setting kat mind cheq nih.. huhu......

sehingga terfikir sekali lagi.. andai arwah masih ada... dialah yg pandai mendidik, memujuk anak2 kesayangannya ini.. Allah... takmo sambung n3 ni sebab mcm dah nak laju airmata...huhu.. insya Allah sambung lagi nanti...

Wednesday, November 12, 2014

kemarahan

assalamualaikum...

nak cerita mengenai TRAGEDI HURU HARA  11.11.14 kat opis semalam sehingga menimbulkan kemarahan kepada semua orang... x sempat lak nak cerita.. to be continue