JOM MENABUNG UNTUK YG TERSAYANG

selamat datang

~~~Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....~~~

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

Monday, December 15, 2008

siri 3 : saat bercinta

sambungan siri ke 2 perkenalan.................

lepas arwah call bagitau abang dia terlibat xcident lepas hntr dia ke tempat transit nak balik ke sabah, aku realize tentang suatu perkara ... iaitu dia sukakan aku...... perasan tak ??? ha ha
ya lah kalau kita suka kat seseorang tu kita mesti selalu tingatkan orang tu kan, bak kata orang 'tak nampak orang tengok bumbung umah pun jadi lah". kalau dia nak main2 je ngan aku takkan lah aku orang pertama dia ingat waktu tu....

walaupun aku sedar yang dia memang ikhlas nak kawan, tapi aku serba salah. mesti member kata tak baiklah main2kan perasaan orang. apa lagi imah, mesti dia marah kat aku, mesti imah cakap kak lyn mana kau nak letak si S tu...

HARI KEEMPAT PERSAHABATAN
tak tau kenapa esoknya setelah dia berangkat balik ke sabah, hati aku rasa kosong, rasa sunyi dan aku mula tingatkan dia. aku sedar yang aku dah ada boyfriend. takkan aku nak jalinkan hubungan cinta ngan 2 orang lelaki pada satu masa. ni bunyi macam pompuan naughty lah pulak ye. selalunya lelaki yang pasang 2, aku yang ala2 ustazah pun takkan nak buat camtu. tapi tak sangka kan, memang aku buat camtu. jahat ke aku????????????? aku rasa tak!!!!!!!!!! sebabnya mungkin takdir yang menemukan aku dengan dia..... wah!!! ye ke?????? kalau diikutkan cite ni camtu lah nampaknya.

seminggu selepas tu aku balik kampung, cari keje kat KL bukan main semangat, last2 aku rasa kat kampung lagi baik. lagipun masa tu aku fikir nak duduk ngan keluarga sebabnya :
1) dari tingkatan 1 sampai form 5 aku dok asrama - coconut island school (bunyi omputeh kemain speaking omputeh hancussss)
2) lepas spm terus study kat utm semarak
3) mana tau nanti kalau aku dapat keje tetap jauh dari kg
4) then aku kawin mesti aku dah tak leh duduk lama kat kampung. makanya aku pun cari keje kat kampung. aku ingat lagi betul2 aku mula keje kat TAE Engineering - kat pekan jitra as account clerk pada 1.1.2001.

dua minggu lepas aku balik kampung arwah ada hantar surat ke kampung. siap bagi gambar dia kat atas kapal. mak pandang semacam je bila posmen aka schoolmate aku hntr surat tu kat sampul kan chop sandakan. mak cakap hang ni nak yang mana satu, yang cikgu tu ke yang popeye ni? masa tu aku takde hphone lagi, belum keje. ngan arwah aku hantar surat (sekali sekala chatting), tapi ngan pakwe S tu aku tipon....tu pun pakai public phone . he he tingat balik sejarah silam ni boleh sengih sorang2.

dua bulan berutus2 surat dan sekali sekala dia tipon umah, aku ngan dia macam dah bercinta.....(part ni aku rasa aku macam pompuan jahat lah - mudahnya aku berubah hati). aku sukakan arwah ni sebab sikap dia yang macam orang tua, umur lebih 2 tahun je lebih dari aku tapi cara dia layan aku macam abang2, tambahan lagi ayat2 dia lagi power kot dari S. S ni sama baya ngan aku jadi bila berkawan dengan arwah yang lebih tua aku rasa lain. aku jugak tak bagitau pun ngan imah dan S pasal arwah. (jahat ke aku????)

tak lama lepas tu, arwah ada balik semenanjung. dia balik kedah, kampung abang ipar dia. dia cakap nak gi umah aku nak kenal ngan mak ayah. tapi aku tak bagi. sebabnya seumur hidup aku tak pernah bawa kawan lelaki datang rumah. jadi aku takut nanti apa orang cakap. so kami dating kat menara alor setar. ni lah sekali aku naik menara tu. aku balik umah hari tu, mak tanya pi mana hari ni? masa ni bohong mak cakap gi jalan ngan kawan2 walhal dating ngan lelaki... issssssssh anak2 jangan tiru perangai mama ni ya, kalau nak pi dating cakap terus terang boleh mama tolong hantarkan.

minggu depannya aku turun ke KL. (masa ni bohong ngan mak lagi cakap nak gi umah kawan).
arwah ajak aku gi umah dia nak tunjukkan kat mak dia calon isteri. mulanya aku tak berani jugak tapi tak tau kenapa aku bole setuju je. aku ingat lagi kami naik lrt star turun kat bandar tasik selatan, berjalan berdua2an ke rumah dia. (indahnya waktu tu)......
aku lunch kat umah dia. punya lah teruk pi umah bakal mak mertua tak bawa apa2. kalau aku jadi mak mertua memang cancel nak buat menantu. tapi oleh kerana keayuan budi bahasa aku ngan dressup aku yang ala2 gadis melayu, nampak macam setuju lah nak jadikan menantu. mak dia tanya dah bagitau keluarga ke kawan ngan anaknya. aku iyekan je tapi sungguh tak pernah aku cakap pun ngan mak pasal hal ni.

masa tengah hangat bercinta ngan arwah, aku masih lagi berkawan dengan S. S memang cakap lepas dia keje n cukup duit dia nak sunting aku jadi isteri. memang aku percaya cakap S sebab dia memang lelaki yang baik dan anak yang soleh. masa tu dia dah pun critakan hubungan kami kat mak dia. memang anak mak ni sebab dia dua beradik sahaja n beza S ngan adik dia lebih kurang 15 tahun gitu.

kalau orang kata lelaki tu playboy sebab pasang 2 /3 pompuan, aku pun apa kurangnya (ni bukan rasa diri hebat tapi rasa bersalah ya amat). hubungan aku dengan S masih baik dan pada yang sama menyulam kasih ngan arwah. ( ni kalau S terbaca posting ni aku minta maaf bebanyak, bukan niat aku tapi mungkin tersurat kehidupanku begini)

aku masih ingat raya tahun 2001 tu arwah cakap kebetulan keluarga dia beraya di kedah rumah abang ipar, so dia nak datang umah aku beraya. kali ni aku aku bagi arwah datang sebab katanya nak datang beraya, so apa salahnya kan. dah aku fikir lagipun bukan dia datang sorang ngan mak, kakak dan adik, aku pun setuju. aku cakap ngan mak ada kawan nak datang, mak aku macam boleh agak, siap masak special lagi.....

so, pada hari yang dijanjikan arwah dan keluarga datang ke rumah.......... nak tahu apa terjadi pada hari tu........... next siri lah,

target malam ni nak potong kain buatkan baju sekolah si kakak farhana tu sebab ahad gi shoping baju dah siap sehelai rege sampai RM25 kain pun rege RM25, sepasang dah jadi RM50 pastu tangan panjang, kain tak cantik, dah tu aku nak belikan 5 pasang senang tak yah iron hari2, mahal sangat last2 beli kain, so this week terpaksa lah jadi tailor ......... semangat anak nak masuk sekolah darjah satu.

5 comments:

lupekanje said...

siler kan menjait....jangn chatting sampai larut malam...hahah...
tk sabar lagi nk baca citer sterusnya walaupun da tau citer nih...kira mengulangkaji lah ni...hehhe..

lyn said...

baguih ulangkaji, nanti peksa cemerlang

zuwaidah said...

hi lyn, terima kasih visit blog maksu, maksu dah add lyn dlm homepage maksu...nanti kita saling berkunjung yeee

lyn said...

maksu, thanks for the add.

HappyIrfa said...

salam lyn..
jangan lama2 ye..x sabar tunggu next episod.mg senang kalau beli 5 pasang,x payah basuh hari2..

Monday, December 15, 2008

siri 3 : saat bercinta

sambungan siri ke 2 perkenalan.................

lepas arwah call bagitau abang dia terlibat xcident lepas hntr dia ke tempat transit nak balik ke sabah, aku realize tentang suatu perkara ... iaitu dia sukakan aku...... perasan tak ??? ha ha
ya lah kalau kita suka kat seseorang tu kita mesti selalu tingatkan orang tu kan, bak kata orang 'tak nampak orang tengok bumbung umah pun jadi lah". kalau dia nak main2 je ngan aku takkan lah aku orang pertama dia ingat waktu tu....

walaupun aku sedar yang dia memang ikhlas nak kawan, tapi aku serba salah. mesti member kata tak baiklah main2kan perasaan orang. apa lagi imah, mesti dia marah kat aku, mesti imah cakap kak lyn mana kau nak letak si S tu...

HARI KEEMPAT PERSAHABATAN
tak tau kenapa esoknya setelah dia berangkat balik ke sabah, hati aku rasa kosong, rasa sunyi dan aku mula tingatkan dia. aku sedar yang aku dah ada boyfriend. takkan aku nak jalinkan hubungan cinta ngan 2 orang lelaki pada satu masa. ni bunyi macam pompuan naughty lah pulak ye. selalunya lelaki yang pasang 2, aku yang ala2 ustazah pun takkan nak buat camtu. tapi tak sangka kan, memang aku buat camtu. jahat ke aku????????????? aku rasa tak!!!!!!!!!! sebabnya mungkin takdir yang menemukan aku dengan dia..... wah!!! ye ke?????? kalau diikutkan cite ni camtu lah nampaknya.

seminggu selepas tu aku balik kampung, cari keje kat KL bukan main semangat, last2 aku rasa kat kampung lagi baik. lagipun masa tu aku fikir nak duduk ngan keluarga sebabnya :
1) dari tingkatan 1 sampai form 5 aku dok asrama - coconut island school (bunyi omputeh kemain speaking omputeh hancussss)
2) lepas spm terus study kat utm semarak
3) mana tau nanti kalau aku dapat keje tetap jauh dari kg
4) then aku kawin mesti aku dah tak leh duduk lama kat kampung. makanya aku pun cari keje kat kampung. aku ingat lagi betul2 aku mula keje kat TAE Engineering - kat pekan jitra as account clerk pada 1.1.2001.

dua minggu lepas aku balik kampung arwah ada hantar surat ke kampung. siap bagi gambar dia kat atas kapal. mak pandang semacam je bila posmen aka schoolmate aku hntr surat tu kat sampul kan chop sandakan. mak cakap hang ni nak yang mana satu, yang cikgu tu ke yang popeye ni? masa tu aku takde hphone lagi, belum keje. ngan arwah aku hantar surat (sekali sekala chatting), tapi ngan pakwe S tu aku tipon....tu pun pakai public phone . he he tingat balik sejarah silam ni boleh sengih sorang2.

dua bulan berutus2 surat dan sekali sekala dia tipon umah, aku ngan dia macam dah bercinta.....(part ni aku rasa aku macam pompuan jahat lah - mudahnya aku berubah hati). aku sukakan arwah ni sebab sikap dia yang macam orang tua, umur lebih 2 tahun je lebih dari aku tapi cara dia layan aku macam abang2, tambahan lagi ayat2 dia lagi power kot dari S. S ni sama baya ngan aku jadi bila berkawan dengan arwah yang lebih tua aku rasa lain. aku jugak tak bagitau pun ngan imah dan S pasal arwah. (jahat ke aku????)

tak lama lepas tu, arwah ada balik semenanjung. dia balik kedah, kampung abang ipar dia. dia cakap nak gi umah aku nak kenal ngan mak ayah. tapi aku tak bagi. sebabnya seumur hidup aku tak pernah bawa kawan lelaki datang rumah. jadi aku takut nanti apa orang cakap. so kami dating kat menara alor setar. ni lah sekali aku naik menara tu. aku balik umah hari tu, mak tanya pi mana hari ni? masa ni bohong mak cakap gi jalan ngan kawan2 walhal dating ngan lelaki... issssssssh anak2 jangan tiru perangai mama ni ya, kalau nak pi dating cakap terus terang boleh mama tolong hantarkan.

minggu depannya aku turun ke KL. (masa ni bohong ngan mak lagi cakap nak gi umah kawan).
arwah ajak aku gi umah dia nak tunjukkan kat mak dia calon isteri. mulanya aku tak berani jugak tapi tak tau kenapa aku bole setuju je. aku ingat lagi kami naik lrt star turun kat bandar tasik selatan, berjalan berdua2an ke rumah dia. (indahnya waktu tu)......
aku lunch kat umah dia. punya lah teruk pi umah bakal mak mertua tak bawa apa2. kalau aku jadi mak mertua memang cancel nak buat menantu. tapi oleh kerana keayuan budi bahasa aku ngan dressup aku yang ala2 gadis melayu, nampak macam setuju lah nak jadikan menantu. mak dia tanya dah bagitau keluarga ke kawan ngan anaknya. aku iyekan je tapi sungguh tak pernah aku cakap pun ngan mak pasal hal ni.

masa tengah hangat bercinta ngan arwah, aku masih lagi berkawan dengan S. S memang cakap lepas dia keje n cukup duit dia nak sunting aku jadi isteri. memang aku percaya cakap S sebab dia memang lelaki yang baik dan anak yang soleh. masa tu dia dah pun critakan hubungan kami kat mak dia. memang anak mak ni sebab dia dua beradik sahaja n beza S ngan adik dia lebih kurang 15 tahun gitu.

kalau orang kata lelaki tu playboy sebab pasang 2 /3 pompuan, aku pun apa kurangnya (ni bukan rasa diri hebat tapi rasa bersalah ya amat). hubungan aku dengan S masih baik dan pada yang sama menyulam kasih ngan arwah. ( ni kalau S terbaca posting ni aku minta maaf bebanyak, bukan niat aku tapi mungkin tersurat kehidupanku begini)

aku masih ingat raya tahun 2001 tu arwah cakap kebetulan keluarga dia beraya di kedah rumah abang ipar, so dia nak datang umah aku beraya. kali ni aku aku bagi arwah datang sebab katanya nak datang beraya, so apa salahnya kan. dah aku fikir lagipun bukan dia datang sorang ngan mak, kakak dan adik, aku pun setuju. aku cakap ngan mak ada kawan nak datang, mak aku macam boleh agak, siap masak special lagi.....

so, pada hari yang dijanjikan arwah dan keluarga datang ke rumah.......... nak tahu apa terjadi pada hari tu........... next siri lah,

target malam ni nak potong kain buatkan baju sekolah si kakak farhana tu sebab ahad gi shoping baju dah siap sehelai rege sampai RM25 kain pun rege RM25, sepasang dah jadi RM50 pastu tangan panjang, kain tak cantik, dah tu aku nak belikan 5 pasang senang tak yah iron hari2, mahal sangat last2 beli kain, so this week terpaksa lah jadi tailor ......... semangat anak nak masuk sekolah darjah satu.

5 comments:

lupekanje said...

siler kan menjait....jangn chatting sampai larut malam...hahah...
tk sabar lagi nk baca citer sterusnya walaupun da tau citer nih...kira mengulangkaji lah ni...hehhe..

lyn said...

baguih ulangkaji, nanti peksa cemerlang

zuwaidah said...

hi lyn, terima kasih visit blog maksu, maksu dah add lyn dlm homepage maksu...nanti kita saling berkunjung yeee

lyn said...

maksu, thanks for the add.

HappyIrfa said...

salam lyn..
jangan lama2 ye..x sabar tunggu next episod.mg senang kalau beli 5 pasang,x payah basuh hari2..